DAVID MCALLISTER

Sin britanskog vojnika budući njemački kancelar?

06.12.2012 u 10:02

Bionic
Reading

Premijera pokrajine Niedersachsen Davida McAllistera iz CDU-a mnogi smatraju potencijalnim nasljednikom Angele Merkel na čelu najmoćnije njemačke stranke, a i sama kancelarka gaji naklonost prema 41-godišnjem pravniku. No McAllisterova politička budućnost ovisi o rezultatima skorih izbora u Niedersachsenu, jednoj od najbogatijih njemačkih pokrajina

Jedan od glavnih razloga zašto je ovogodišnji stranački sabor CDU-a održan u Hannoveru jest činjenica da se pokrajina Niedersachsen, čiji je Hannover glavni grad, sprema za izbore. Demokršćani Angele Merkel su u ovoj godini doživjeli nekoliko velikih poraza na pokrajinskim izborima, najgori vjerojatno u moćnoj Nordrhein-Westfalen, pa se nadaju kako će 2013. godinu započeti pobjedom. Ona bi bila i važan signal za savezne parlamentarne izbore, koji su zakazani za jesen 2013, a glavna osoba zadužena za ostvarivanje te pobjede 20. siječnja u Niedersachsenu jest aktualni premijer David McAllister

Ovaj 41-godišnji pravnik je donekle nesvakidašnja pojava u njemačkoj politici, što se primijeti i po njegovom imenu. Naime, McAllisterov otac James je bio Škot koji je sudjelovao u oslobađanju Njemačke u Drugom svjetskom ratu, a kasnije je tijekom Hladnog rata kao vojnik bio stacioniran u Berlinu, gdje je upoznao lijepu Njemicu u koju se zaljubio. Uskoro je rođen i njihov sin David McAllister, koji je mladost proveo u Berlinu, a u Hannover je otišao studirati pravo. Na fakultetu je upoznao suprugu Dunju, s kojom danas ima dvije kćerke i živi bez velike pompe ili osiguranja u gradiću Bad Bederkesa.

Svoje škotske korijene ova nadolazeća zvijezda njemačke politike uopće ne krije, pa i danas ističe u medijima da je fanatični obožavatelj Glasgow Rangersa, dok mu je najdraže piće škotski sok Irn Bru. U Njemačkoj, koja obožava domaći nogomet i pivo, ipak nikad nije imao nikakvih problema zbog toga, uvijek ističe McAllister, dapače, ostvario je zavidnu političku karijeru. Kako je napisao jedan novinar, McAllister je sigurno jedini njemački političar koji se vjenčao noseći kilt.


Na mjesto premijera Niedersachsena došao je prije godine, naslijedivši Christiana Wulffa, koji je tada postao predsjednik. McAllister je ubrzo izašao iz sjene svojeg prethodnika te se nametnuo kao sposoban regionalni političar, ali i osoba prema kojoj kancelarka Merkel, ujedno i njegova stranačka šefica, gaji velike simpatije. Zato se već u novinarskim kuloarima u Njemačkoj špekulira o McAllisteru kao eventualnom nasljedniku Merkel, kojoj se najvjerojatnije smiješi još jedan kancelarski mandat. No 2017. bi moglo doći pravo vrijeme i za Davida McAllistera, što u ovom trenutku ponajviše ovisi o tome kako će CDU proći na izborima u Niedersachsenu.

Važnost tih izbora se ogleda i u činjenici da je Merkel najavila kako će u siječnju više puta posjetiti Niedersachsen te agitirati za McAllisterov izbor, koji još uvijek nije ni približno sigurna stvar. Naime, ankete iz studenoga pokazuju da CDU vodi s 41 posto, ali da SPD dobiva 34 posto, a Zeleni 13 posto glasova, što znači da će oni imati većinu u pokrajinskom parlamentu. Velik problem za McAllistera je i činjenica da njegov koalicijski partner FDP dobiva tek tri posto glasova u anketama, što znači da je upitno hoće li prijeći izborni prag. Politički protivnici Davida McAllistera su mu zamjerili i predizborni spot CDU-a, opisavši ga kao 'udaljen od realnosti' i 'još jedan neuspješan pokušaj CDU-a da se pokaže modernim'.

Ipak, mnogo veći problem za McAllistera je njegov prethodnik na mjestu premijera Niedersachsena, koji je u međuvremenu podnio ostavku na mjesto njemačkog predsjednika. Christian Wulff se pokazao kao nesposoban političar opsjednut luksuzom, pa se od McAllistera traži stalno ograđivanje od osramoćenog Wulffa.
Kada je pak riječ o vezama s Velikom Britanijom, McAllister ih ne poriče, te čak posjeduje i britansku putovnicu, ali su njegovi politički stavovi tipično njemački, naročito kada je riječ o EU. 'Mi u Njemačkoj mislimo da je riješenje više Europe', izjavio je McAllister za Daily Telegraph, koji je o njemu objavio vrlo pohvalan portret, također ga najavivši kao političara s kancelarskim potencijalom. Hoće li ga David McAllister doista i ostvariti, znat će se bolje nakon 20. siječnja, jer o njegovoj pobjedi na izborima u Niedersachsenu ne ovisi samo njegova kancelarska budućnost, nego i kancelarska sadašnjost Angele Merkel.

Predizborna pjesma Davida McAllistera