SDP I HNS NE IDU ZAJEDNO

Simptomatično političko prestrojavanje u Novom Marofu

21.02.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Na izvanredne izbore u Novom Marofu, jednom od 17 gradova i općina gdje će birači 8. ožujka izaći na birališta, zajedno ne nastupaju SDP, HNS i HSU, čvrsti koalicijski partneri na nacionalnoj te česti na lokalnoj razini. Kukuriku koalicija u Novom Marofu, nakon niza pregovora, raspala se jer se novomarofski stranački čelnici nisu mogli dogovoriti koliko će kome pripasti mjesta na zajedničkoj koalicijskoj listi za gradsko vijeće

Do četvrtka u 24 sata bio je rok za predaju kandidacijskih i zbirnih lista za izbor članova gradskih i općinskih vijeća, odnosno zbirnih lista kandidatura za izbor (grado)načelnika te njihovih zamjenika u devet gradova i osam općina koje nisu u zakonskom roku uspjele izglasati proračun koji predlaže (grado)načelnik. Glavni razlog što to nije pošlo za rukom donedavnom novomarofskom gradonačelniku Darku Hreniću bio je izostanak potpore u gradskom vijeću nakon što je odlučio napustiti HNS i prijeći u Narodnu stranku – reformiste. Naime, budući da njegov politički izbor nisu slijedili vijećnici iz HNS-a, njegove stranačke kolege preko noći postali su mu novi politički suparnici, uz već postojeće, prvenstveno iz redova novomarofskog HDZ-a.

No iako je izostao priželjkivani masovni prelazak narodnjaka u reformiste, novomarofski SDP ocijenio je da je HNS nakon izbacivanja Radimira Čačića toliko oslabio da na zajedničkoj kandidacijskoj listi može dobiti tek gradonačelnika, ali ne i njegove zamjenike, kao i oko polovice vijećnika. Očekivano, za novomarofske narodnjake to je bilo potpuno neprihvatljivo te su dali svoj prijedlog koji je, pak, bio neprihvatljiv SDP-u. Tako je Kukuriku koalicija u Novom Marofu spala na dva slova – HNS i HSU, dok se SDP odlučio za samostalan izlazak.

'Pregovore je vodila Gradska organizacija SDP-a u koju imamo povjerenje. Oni su predložili HNS-u koalicijski prijedlog s kojim se oni nisu složili, a zatim je HNS dao svoj prijedlog koji se temeljio na omjerima kao što su bili na izborima 2013. godine. Novomarofski SDP to nije prihvatio jer smatra da HNS nakon događaja u toj stranci u Novom Marofu i odlaska određenog broja članova u Reformiste nema više takvu snagu kao prije dvije godine i dogovora nije bilo', objašnjava Mario Habek, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik SDP-a Varaždinske županije, naglašavajući da se poštuje odluka novomarofske organizacije te vjeruje da će ona ostvariti dobar rezultat.

Dobrim rezultatima na izborima nada se i Predrag Štromar, varaždinski župan i predsjednik HNS-a Varaždinske županije te Središnjeg odbora HNS-a.

'U potpunosti podržavam odluke naše podružnice u Novom Marofu o Dragutinu Košćaku kao zajedničkom kandidatu HSNS-a i HSU-a za gradonačelnika, kao i zajedničkoj listi za članove Gradskog vijeća. Žao mi je što nam se nije priključio i SDP jer bismo time dobili prednost u prvom krugu, no uvjeren sam da će birači lijeve opcije koji izađu na izbore prepoznati kandidata HNS-a i HSU-a kao jedinog svojeg predstavnika i u prvom i u drugom krugu', veli Štromar dodajući da su izvanredni izbori možda dobra prilika da Novi Marof dobije novi zamah i krene brže i odlučnije u realizaciju svojih projekata.


Budući da je novomarofski SDP najavio da će predati samostalnu listu za gradsko vijeće, ali neće imati svog kandidata za gradonačelnika - što je u Novom Marofu slučaj i sa Živim zidom - Štromar je otišao korak dalje. Pozvao je da svoj glas Košćaku daju ne samo birači HNS-a i HSU-a, nego i birači koji su na prošlim izborima glas dali dr. Ivi Josipoviću, osobito članovi SDP-a.

'Očekujemo da će velika većina njih dati glas kandidatu koji predstavlja centar i lijevi centar u Novom Marofu, jer su HNS i HSU dali pravog kandidata koji može jako puno napraviti za grad', poručio je Štromar o kandidatu za mjesto novomarofskog gradonačelnika, za koje će se, uz narodnjaka Košćaka, boriti i Darko Hrenić (NS-R), Siniša Jenkač (HDZ-HSS) te Boris Ravić (SR-L).

Slučajno ili ne, istovremeno s razlazom koalicije HNS-a i SDP-a u Novom Marofu, saborski zastupnik Mario Habek aktivirao je svoj mandat u Skupštini Varaždinske županije kako bi bio 'još izravnije uključen u upravljanje Varaždinskom županijom'. To je izazvalo nagađanja da bi moglo doći do razilaženja SDP-a i HNS-a i izvan Novog Marofa, ali je 'loptu primirio' Štromar.

'Mi i SDP nismo išli sa zajedničkim kandidatom za ove izbore u Novom Marofu, ali ćemo surađivati nakon izbora', poručio je čelnik narodnjaka Varaždinske županije. No tu suradnju tek treba vidjeti.