jednako za sve

Šimpraga: Vlada će uložiti dodatne napore za pomoć pogođenima nevremenom

26.07.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga rekla je, prilikom obilaska olujom poharanih područja Slavonije i Srijema, da će Vlada uložiti dodatne napore i utvrditi modele pomoći koji će biti jednaki za sve županije pogođene vremenskom nepogodom

"Vlada će uložiti dodatne napore nakon što županijski stožeri i gradska povjerenstva dostave svu potrebnu dokumentaciju i troškovnike, odnosno procjenu štete koja je na terenu zabilježena. Utvrdit ćemo model, kada je u pitanju pomoć, koji će biti jednak za sve županije, gotovo njih deset, koliko je pogođeno posljednjom nepogodom", rekla je Šimpraga nakon obilaska.

Naglasila je i da su od prvoga dana na terenu prisutne sve operativne službe te Hrvatska vojska koji pomažu u saniranju šteta kako bi se nastradalo stanovništvo vratilo u koliko-toliko normalni život.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) istaknula je da su velike štete na stambenim objektima, kao i onim gospodarskim i sakralnim. "Poljoprivreda i usjevi također su pretrpjeli velike gubitke, Slavonija i Srijem trebaju hitnu pomoć svih nas", istaknula je nakon obilaska terena.

Šimpraga i Jeckov su tijekom utorka obišle u oluji poharana mjesta, od Požeško-slavonske županije pa sve do sela u općinama Stari Jankovci i Nijemci u Srijemu.

Prateći trag nepogode, političke predstavnice srpske zajednice obišle su Korita, Lipik, Donji Čaglić, Požegu, Orolik, Sremske Laze i Banovce.

  • +30
Nevrijeme u Slavoniji: Stanovnici Gradišta, Andrijaševaca i Cerne saniraju štetu Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Kako bi koordinacija pomoći nastradalima bila što brža i efikasnija, Šimpraga i Jeckov su u razgovorima s unesrećenima i njihovim lokalnim načelnicima te županima i dožupanima željele saznati prioritete pomoći u ovom trenutku.