SLUČAJ BALENOVIĆ

'Šimonović propagira mirenje samo na TV-u'

08.07.2009 u 10:18

Bionic
Reading

Danas, 8. srpnja, istječe rok koji je Europski sud za ljudska prva u Strasbourghu dao Vladi Republike Hrvatske da se odluči želi li se nagoditi s bivšom zaposlenicom Ine Vesnom Balenović koja je tom sudu tužila našu zemlju

'Ponašanje ministra Šimonovića je sramotno i licemjerno jer na televiziji propagira mirenje, a u praksi ga ne provodi', rekla je Balenović koja je ipak napomenula da rok traje do kraja dana. Podsjetimo, Balenović je Ine dobila otkaz nakon što je u medije izašla s optužbama za korupciju u toj tvrtki. Kako pravdu nije uspjela ishoditi na našim sudovima, obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

'Iako je Mladen Bajić utvrdio kazneno djelo, pronašao krivca, doduše mrtvog, i ukradeno gorivo te se INA naplatila, i dalje se nastavlja progon nad Vesnom Balenović', kaže ona. Iako se radi o radnom sporu koji je hitne naravi i iako je pet puta posjetila ministra Šimonovića koji joj je obećao pomoć, njezin spor i dalje ostaje neriješen već devetu godinu. U civiliziranim zemljama poput Slovenije i SAD-a i svim ostalim takvi sporovi se rješavaju u roku od 15 dana jer je u pitanju životna egzistencija ljudi koji su u sporu s tvrtkom koja im je dala otkaz.

Kako se hrvatska Vlada očito neće odazvati pozivu suda u Strasbourgu da se nagodi s Vesnom Balenović, ona će morati nastaviti dugotrajnu bitku koju vodi s moćnom naftnom kompanijom. 'To je poruka svim građanima Hrvatske da ni Strasbourg ne pomaže uvijek', zaključila je Balenović.

Povodom prozivki Vesne Balenović kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa tražeći od njih da se očituju. Glasnogovornica Vesna Dovranić nam je obećala skoru reakciju.