ČELNIK FINE GAELA

Simon Harris stiže na čelo irske vlade, protivnici ga zovu 'TikTok premijer'

24.03.2024 u 19:44

Bionic
Reading

Simon Harris naslijedit će irskog premijera Lea Vardkara pošto je u nedjelju bez protukandidata izabran za novog čelnika stranke Fine Gael.

Harris, 37-godišnji ministar najpoznatiji po svojoj ulozi u prvotnom odgovoru na covid-19, članovima stranke rekao je da će među njegovim prioritetima biti pomoć malim poduzećima, usredotočenost na poštivanje zakona i reda, te rješavanje pitanja migracija.

Premijer će postati kad ga izaberu zastupnici irskog parlamenta koji se treba sastati 9. travnja. Harris će postati najmlađi irski premijer u povijesti, a trebao bi biti izabran glasovima svoje stranke Fine Gael i njezinih koalicijskih partnera.

Harris će imati oko godinu dana da spasi koaliciju od poraza na parlamentarnim izborima. Ankete su u protekle tri godine stavile Sinn Fein, ljevičarsku stranku koja podupire ujedinjenje sa Sjevernom Irskom, britanskom provincijom, kao najizgledniju za predvođenje nove vlade.

Varadkar je na sveopći šok najavio svoj odlazak u srijedu, zatekavši čak i svoje najbliže političke suradnike, rekavši da će Fine Gael imati bolje šanse reizbora pod drugim čelnikom.

Harris je proteklih dana govorio o tome kako se uključio u politiku kao "svojeglav, ćudljiv tinejdžer" kojeg je ljutio manjak obrazovne podrške za njegova autističnog brata. Pokušavao se okarakterizirati kao "slučajni političar" iako je veći dio svoga odraslog života proveo u parlamentu.

Jedan je od najistaknutijih irskih ministara sa snažnom medijskom prisutnošću. Jedan oponent je zbog Harrisova korištenja društvenih mreža političara nazvao "TikTok taoiseach" (irska riječ za premijera).

I dok je ekonomija snažno rasla pod Varadkarom, uzastopne vlade mučile su se s desetljećem dugačkom krizom stanovanja, a odnedavno i pritiskom rekordnog broja tražitelja azila i izbjeglica.

Nasljeđivanje trostranačke koalicijske vlade koja odrađuje dogovoreni politički program ostavit će Harrisu malo prostora za bilo kakve nove političke inicijative.