I NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE

Silovana Afganistanka ostaje u zatvoru

13.12.2011 u 20:44

Bionic
Reading

Afganistanka zatvorena zbog 'nasilnog preljuba' nakon što ju je silovao rođak, a potom pomilovana nakon vala međunarodnih kritika, u zatvoru je gotovo dva tjedna od oslobađajuće presude

Seks izvan braka, uključujući i slučajeve silovanja, jedan je od 'moralnih zločina' zbog kojih Afganistanke završavaju u zatvoru. Među drugima su bijeg od nasilnoga muža ili zbog prisilnog braka.

Gulnaz (21) je silovao 2009. muž njezine rođakinje, a ona je osuđena na dvije godine zatvora zbog 'nasilnog preljuba'. Tijekom odsluženja kazne rodila je djevojčicu. Kazna joj je u žalbenom postupku povećana na 12 godina, no rečeno joj je da će izaći iz zatvora ako se uda za silovatelja.

U novom žalbenom postupku u studenome kazna joj je smanjena na tri godine te je odbačen prijedlog da se uda za napadača koji služi kaznu zatvora od sedam godina.

Njezin slučaj izazvao je međunarodno zgražanje, a iz predsjedničkog ureda priopćeno je 1. prosinca da je pomilovana. Pa ipak, Gulnaz je još zatvorena. Ni iz državnog odvjetništva niti iz predsjedničkog ureda nije se mogao dobiti komentar.

Gulnaz je nekoliko puta u zatvoru nerado pristala na udaju za silovatelja misleći da će kćeri tako osigurati bolju budućnost. Po riječima njezine odvjetnice, u zatvoru ju je tri puta posjetio napadačev otac pokušavajući je nagovoriti na udaju.