Vauxhall Cross

Sigurnosna tvrđava usred Londona: Kako je Britanija izgradila središte svoje tajne službe MI6

01.11.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Kako neku građevinu zadržati tajnom? Je li opcija smjestiti je na tajnu lokaciju ili napraviti neuglednu zgradu koju nitko neće primjetiti? Ta su pitanja mučila britanske vlasti tijekom 20. stoljeća kada su tražili smještaj za jednu od najpoznatijih tajnih službi na svijetu - MI6. Tijekom tog razdoblja pokušalo se zatajiti gdje se središte MI6 nalazi, no danas svi znaju tko stanuje u impozantnoj građevini na obalama Temze

Vauxhall Cross ili 'Babilon na Temzi' zgrada je koja je većini možda poznata iz filmova o James Bondu. No, građevina koja i u filmovima služi kao sjedište tajne službe, i u stvarnom životu dom je jedne od najpoznatijih svjetskih tajnih službi - britanskog MI6. Zgrada, koja se nalazi gotovo u samom centru Londona, izgrađena je poput tvrđave, i iako se sada redovito uvrštava u turističke ture i svi znaju da je u njoj smještena britanska tajna služba, u povijesti nije uvijek bilo lako naći dom za MI6 i održati ga tajnim.

Propali pokušaji skrivanja sjedišta špijuna po Londonu

Prije nego se britanska tajna služba MI6 smjestila u Vauxhall Cross, nastojali su biti vjerni svom motu 'uvijek tajno' i svoju lokaciju su 'skrivali' naočigled. Samo je nekolicina odabranih znala da je zgrada u kojoj se nalazila tajna služba zapravo sjedište njenog osnivača Sir Mansfielda Cumminga, piše portal B1M. Cumming je bio radoholičar, potpisivao se slovom C i pisao isključivo zelenom tintom, što je tradicija koju i danas nastavlja šef MI6.

Cumming je također opsjednut tajnovitošću. Godine 1919., kada je preselio svoj ured u kuću u zapadnom Londonu, posjetitelji su prvo dobili upute da odu u ured udaljen šest kilometara na Strandu, gdje su dobili njegovu pravu adresu. Čak je pokušao sakriti lokaciju od svog šefa, ravnatelja Vojne obavještajne službe.

MI6 je sljedećih nekoliko desetljeća za svoje sjedište iznajmljivao poslovne uredske prostore, ali sve pod lažnim imenom. No, početkom Hladnog rata postalo je jasno da se neke stvari moraju promijeniti. Naime, 1964. tajna služba planirala se preseliti iz zgrade u ekskluzivnoj četvrti St. James u zapadnom Londonu, gdje bili u najmu kao 'Minimax - tvrtka aparata za gašenje požara'. Na veliki šok tajnih agenata, stanodavac zgrade je i prije njihoog iseljenja počeo pokazivati prostorije novim potencijanim stanarima, a jednom prilikom je u razgledavanje ureda došla i 'Ruska trgovačka delegacija', zbog čega su agenti panično morali prikrivati karte i druge klasificirane materijalne.

Kasnije te godine, MI6 je urede preselio južno od Temze i unajmio novoizgrađenu Century House, ali ta zgrada nije bila ništa bolja od prijašnjeg ureda. U vrijeme kada je Vlada još službeno nijekala da MI6 uopće postoji, gotovo svi stanovnici Londona znali su tko su novi stanari Century Housa.

'Bila je to najlošije čuvana tajna Londona, poznata samo svakom taksistu, turističkom vodiču i agentu KGB-a', pisali su u Daily Telegraphu. No problem je i bio sam izgled zgrade. Sva ostakljena, bila je prava meta za špijuniranje kroz velike prozore, a nije pomoglo ni što je u podnožju zgrade bila smještena frekventno posjećena benzinska postaja. U izvješću iz 1985. navodi se kako je zgrada postala 'nepopravljivo nesigurna', te je počela potraga za novom lokacijom za sjedište MI6.

Kako je u tajnosti građeno novo sjedište MI6

U toj potrazi većina lokacija bila je odbačena jer bi u potencijalnoj zgradi morali dijeliti prostore s trgovinama, restoranima, pa i stambenim jedinicama. Lokacija izvan Londona nije dolazila u obzir zbog udaljenosti drugih vladinih agencija. Rješenje je stiglo iz vedrog neba kada je 1987. britanskoj vladi privatna kompanija Regalian Properties PLC predložila gradnju na lokaciji na južnoj obali Temze. Vlada se brzo složila, ali tko će biti budući stanari držano je u strogoj tajnosti, čak i od drugih grana vlasti.

No, kako sve držati u tajnosti od samog graditelja? Britanska vlada odlučila se na neobičan potez, pokazalo je izvješće Državnog ureda za reviziju, objavljeno 2000. Iako je bilo uobičajeno da se projekti koje financira država plaćaju u obrocima, pri čemu svaka uplata nudi priliku za javni nadzor trošenja novca, britanska vlada se odlučila već i prije same izgradnje u cijelosti kupiti zgradu po cijeni od 135 milijuna funti.

Investitor, tvrtka Regalian, tada je izgradila zgradu prema nekim standardnim specifikacijama za uredske prostore, a nakon toga potrošeno je još 10 milijuna funti da se zgrada prilagodi potrebnim standardima i svime što je potrebno tajnim agentima. Isti voditelji projekta i građevinski timovi bili su uključeni da to dovrše, a sama tajna služba je odradila krajnje najtajnije detalje prije otvaranja zgrade 1994. godine.

  • +6
Vauxhall Cross Izvor: Profimedia / Autor: Steven Sheppardson / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika tvrđava

Aktualni dom Britanske obavještajne službe izgrađen je poput tvrđave, zgrada je prekrivena sigurnosnim kamerama iznutra i izvana i ojačana posebnim zidovima otpornim na bombe i metke, trostrukim staklom za sprječavanje elektroničkog prisluškivanja i ometanja, ekstra čvrstim vratima i s dva opkopa. Veliki dio sjedišta MI6 smješten je pod zemljom, a navodno je tunelom povezan i Whitehallom, predijelom Londona u kojem su smješteni uredi britanske vlade, pa i kabinet premijera.

U samoj zgradi navodno postoji i streljana, sportska dvorana, aerobik studio, teren za igranje skvoša, kao i restoran. U dijelovima zgrade postoje i ultrasigurna područja gdje je prisluškivanje nemoguće i Faradayev kavez koji blokira dolazne radio valove. U intervjuu za Financial Times, jedan od tajnih agenata otkrio je i kako su svi zaposlenici dobili upute da isključe sve mobilne telefone mnogo prije nego što uđu u zgradu. Sigurnost zgrade 'testirana' je u rujnu 2000. kada je na zgradu ispaljena protutenkovska raketa RPG-22 ruske proizvodnje. Šteta je bila samo površinska, a vjeruje se da su iza napada stajali disidentski irski Republikanci.

Zgrada proslavljena u fimovima o James Bondu

Dok pravi tajni agenti nisu toliko poznati javnosti, Vauxhall Cross dom je i najpoznatijem fiktivnom tajnom agentu, Jamesu Bondu. Zgrada je u Bond filmovima sjedište odjela 00 i pridruženog odjela Q. Prvi put se pojavila u 'Zlatnom oku' 1995., a u našla se pod napadom u filmovima - Svijet nije dovoljan 1999., Skyfall 2012. i Spectre 2015.