MILJENIĆ O STANJU U ZATVORIMA

'Sigurna smo zemlja s obzirom na postotak zatvorenika'

24.05.2013 u 17:04

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zatvora u 2012. uz obrazloženje ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je stanje u njima bolje nego u 2011. no da postoje prostorna i financijska ograničenja

'Sigurna smo zemlja s obzirom na postotak zatvorenika', ocijenio je ministar Orsat Miljenić dodavši kako je zadržana razina sigurnosti bez povećanja broja osoba u zatvorima.

Također je kazao kako iskustva drugih zemalja pokazuju da strožija kaznena politika ne mora nužno značiti i povećanje stope sigurnosti

Miljenić je također kazao kako je u sustavu smanjen broj prekovremenih radnih sati za oko 50 posto, no da u sustavu nedostaje oko 34 posto potrebnog kadra.

Prijelazom dijela zaposlenika carine u zatvorski sustav nastojat će se riješiti taj problem, dodao je.

Miljenić je također napomenuo da je u prošloj godini na 18.000 zatvorenika zabilježen bijeg samo jednog zatvorenika koji je kasnije uhvaćen. 'To pokazuje da se iz Hrvatske nema kamo pobjeći', ustvrdio je Miljenić.

Vlada je prihvatila i odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora koja iznosi 300 kuna neto i bit će posebno isplaćena za prvi, odnosno drugi krug.

Također je prihvaćena i odluka o obvezi rada državne uprave radi provedbe glasovanja za drugi krug lokalnih izbora prema kojoj su dužni raditi u nedjelju 2. lipnja za vrijeme glasovanja od 7 do 19 sati.

Vlada je usvojila i odluku o održavanju međunarodne vojne vježbe na Malom Lošinju od 31. svibnja do 1. lipnja ove godine, pod nazivom 'Pokazna vježba 12' u kojoj će uz hrvatske sudjelovati austrijske oružane snage i u tom smislu im se odobrava prelazak državne granice.

Na sjednici je odobrena i isplata sredstava u visini nešto većih od 12 milijuna kuna Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za troškove arbitraže sa Slovenijom.

Vlada je prihvatila i Uredbu o osnivanju digitalno-informacijsko-dokumentacijskog centra prema kojem postojeća Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija (HIDRA) prerasta u novi ured i proširuje joj se krug rada.