SAMO JE SMRT SIGURAN POSAO

Šibenčaninu ne daju da otvori privatno groblje

Bionic
Reading

Šibenski pogrebnik Ante Šolić poželio je proširiti svoj posao i uz pun servis koji nudi svojim klijentima odlučio je da kod njega mogu otići i na posljednje počivalište. No poduzetničku želju brzo je ugasilo hrvatsko z akonodavstvo

Naime, Zakon o grobljima ne poznaje privatna groblja, a eventualno se može dobiti koncesija za upravljanje grobljem.

'Ranije sam pokušao otvoriti privatno groblje i tako zaokružiti svoj biznis. Nažalost, na mojoj strani nisu bile ni lokalne vlasti ni zakonodavstvo. Ovoga puta tražit ću da se zakonski omogući otvaranje privatnih groblja. Ne vidim razloga zašto se to ne bi dopustilo ako postoje privatna rodilišta, škole, bolnice, starački domovi. Zašto privatnici u Srbiji i Bugarskoj mogu nuditi posljednje počivalište, a u Hrvatskoj ne?', pita se Šolić.

Za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio je da do detalja ima razrađen projekt i da bi svojim klijentima pružao uslugu u skladu s običajima i najnovijim trendovima.

'Ako u običnom životu imamo bogate i siromašne, onima kojima je do tradicije, kao i onima drugima, moje groblje imat će sve', ističe šibenski pogrebnik.

Šolić napominje da je svjestan toga da ga čeka duga birokratska bitka, a dodaje da se ovoga puta ne predaje.

'Očekujem velik otpor na lokalnoj razini. U prvom redu opstrukcije će biti u rezervacijama takvih lokacija u prostornim planovima, a tu je i naslijeđeni monopol koji treba razbiti. Groblje će imati svu potrebnu infrastrukturu, a što se tiče struje. bit će to energetski samodostatno groblje jer ću instalirati solarne panele. Za one koji se odluče na to, na grobnicama će, zašto ne, svijetliti solarni lampioni.'