brodogradilište

Šestorica iz afere Uljanik izlaze na slobodu

20.05.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik, odnosno šestoricu, koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru.

Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc početkom svibnja su, odlukom sutkinje istrage Ksenije Zorc, zadržani u dvomjesečnom istražnom zatvoru.

Uz šestoricu, u aferi Uljanik je krajem ožujka osumnjičeno još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017.