premlaćivanje palicom

Šest godina zatvora vojniku Armje BiH zbog ubojstva Hrvata

15.07.2019 u 16:21

Bionic
Reading

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pravomoćno osudio bivšeg pripadnika Armije BiH Fikreta Mrkonjića na šest godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratni zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti

Mrkonjić (65) je osuđen po optužnici koju je 2016. godije protiv njega podignulo Županijsko tužiteljstvo u Tuzli. Presudom je potvrđeno kako je on kriv jer je kao pripadnik vojne policije Armije BiH u rujnu 1993. godine prouzročio smrt jednog Hrvata.

Mrkonjić i još jedan vojni policajac u Banovićima su na ulici zaustavili muškarca hrvatske nacionalnosti, potom ga odveli u imrpovizirani zatvor i tamo ga metalnim palicama pretukli do smrti.

Drugi sudionik u tom zločinu nakon rata je preminuo.

Mrkonjić je osuđen zbog kršenja odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava oružanih sukoba.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je u studenom 2018. godine donio Županijski sud u Tuzli. Izricanje te presude obilježio je incident u kojemu se Mrkonjić u sudnici pokušao spaliti a brzom intervencijom život su mu spasili pripadnici Pravosudne policije.

Mrkonjić je pri tom ipak zadobio opekline na nozi a ozlijeđen je i pravosudni policajac koji je intervenirao kako bi ugasio vatru.