DOBRA ŽETVA

Seljaci su zadovoljni otkupnom cijenom pšenice

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 09.09.2011 20:25
  • Objavljeno 09.09.2011 u 18:10
žito

žito

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Prvi podaci o žetvi pšenice u Osječko-baranjskoj županiji pokazuju da su prinos i kvaliteta vrlo dobri u usporedbi s proteklim godinama, unatoč dugotrajnom nedostatku oborina

Seljaci su zadovoljni otkupnom cijenom pšenice, koja je nešto viša nego prethodne godine, pa su svoj urod mahom već prodali otkupljivačima. I druge važnije kulture, ječam, suncokret, na istoku Hrvatske pokazale su dobre rezultate, osim soje i dijelom kukuruza, koji su pogođeni sušom.

U Osječko-baranjskoj županiji pšenica je zimus zasijana na 45 tisuća hektara, a ukupan urod iznosi, prema prvim procjenama, 247 tisuća tona, izneseno je na današnjem sastanku pročelnika i župana Osječko-baranjske županije. Silva Wendlig, pročelnica za poljoprivredu, izvijestila je da je prinos pšenice bio 5,5 tona po hektaru, a to je za 700 kilograma više nego lani. Veći prinos po hektaru osigurao je jednake količine pšenice kao i lani, kada je zasijano nešto više površina pod pšenicom.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, vrlo je zadovoljan ovogodišnjom žetvom i otkupnom cijenom. Pšenica se lani otkupljivala po 1,10-1,20 kuna, a ove godine dostigla je 1,55 kuna po kilogramu. 'Tko ima kvalitetnu pšenicu ove godine dobro je zaradio, a ovogodišnja kvaliteta zaista je na visokoj razini', tvrdi Zdravčević. Nižu cijenu, dodaje, ostvarivali su vlasnici pšenice niže kvalitete, s višom vlagom i većim udjelom primjesa.

Prema Zdravčevićevim informacijama, veći proizvođači svoju pšenicu već su prodali otkupljivačima, a samo manji dio uskladišten je privremeno u silosima.

Od ostalih raširenijih kultura dobro se iskazao ječam, koji je u Osječko-baranjskoj županiji zasijan na osam tisuća hektara, ali prinos je pet tona po hektaru, pa je urod od 40 tisuća tona gotovo jednak lanjskom, kada je bilo zasijano deset tisuća hektara. Zob je sijana na dvije tisuće hektara, a proizvedeno je sedam tisuća tona, što je gotovo dvostruko više nego lani. Uljana repica zasijana je na tri tisuće hektara, a proizvedeno je 8,1 tisuću tona.

U Osječko-baranjskoj županiji poljoprivredne površine prostiru se na 212.013 hektara, od čega većina otpada na oranice i vrtove, 201 tisuća hektara, na voćnjake 3.564 hektara, na vinograde 2.083 hektara, na livade 2.641 i na pašnjake 2.020 hektara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi