'STARO ŽELJEZO KUPUJEM!'

Sekundarne sirovine nisu više samo posao Roma

12.02.2013 u 16:43

Bionic
Reading

U potrazi za kojom kunom više u kućnom budžetu Slavonci se sve češće okreću i potrazi za sekundarnim sirovinama te prodaji tvrtkama koje se bave njihovim otkupom. Glas Slavonije konstatira kako staro željezo, bakar, aluminij i druge sekundarne sirovine više ne donose samo Romi, nego i brojni drugi građani

'Količina robe koju mjesečno kupimo od građana nije se drastično povećala, ali je povećan broj ljudi koji donose materijal jer prije su građani robu davali Romima, a već neko vrijeme je dovoze sami', potvrdili su Glasu Slavonije u osječkom poduzeću Primat koje se bavi otkupom sekundarnih sirovina.

Odnedavno ta tvrtka otkupljuje i akumulatore te određene vrste plastike. Sekundarnim sirovinama cijena varira, no uglavnom se za staro željezo može dobiti od 1,30 do 1,60 kuna po kilogramu, za aluminij pet do šest kuna, bakar od 26 do 35 kuna, za olovo tri kune te za mesing od 14 do 16 kuna po kilogramu.

'Cijene su različite jer, primjerice, pri prodaji bakra to ovisi o tome donesu li građani očišćeni bakar za koji mogu dobiti 35 kuna po kilogram ili neočišćeni, za koji će dobiti nekoliko kuna manje', navode otkupljivači.

Nešto drugačija je, doduše, situacija s otkupom starog papira. Nekad unosan posao od kojeg se dobro moglo zaraditi, sad je skoro nestao jer je cijena kilograma starog papira pala na samo 15 lipa. Glas Slavonije dodaje kako rijetke tvrtke na osječkom području otkupljuju stari papir.