BANIĆ PODNIJELA ŽALBU

Šeks: Sve je bilo u skladu s Ustavnim zakonom

04.02.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks ustvrdio je da je taj odbor postupak kandidiranja Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda provodio u skladu s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu. U međuvremenu Slavica Banić već je podnijela žalbu Ustavnome sudu. Tako će odluku o tome tko je pogriješio u ovom slučaju - Sabor ili Upravni sud - donijeti Ustavni sud

"Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je postupak kandidiranja Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda provodio u skladu s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu, a tko je pogriješio, konačni pravorijek donijet će Ustavni sud", rekao je Šeks novinarima u Saboru u vezi odluke kojom je Upravni sud poništio imenovanje Slavice Banić u Saboru.

Podsjetio je da je Odbor, u raspravi o imenovanjima, jednoglasno zaključio da svih 19 kandidata za ustavne suce, uključujući Slavicu Banić, imaju uvjete da ih se izabere na tu dužnost. Za to su, podsjeća Šeks, glasovali i oporbeni članovi Odbora.

"Upravni sud je očito prihvatio jednu drugu interpretaciju i ustvrdio da Banić nema dovoljan broj mjeseci ili godina u pravnim poslovima i poništio odluku Sabora", ocijenio je.

Šeks tumači da Banić može podnijeti tužbu Ustavnom sudu te da će, ako sud prihvati njezinu tužbu, ostati ustavnom sutkinjom.

Kazao je i kako je, po informacijama koje ima, odluka dostavljena Slavici Banić te da je ona već podnijela ustavnu tužbu.

"Tko je pogriješio, konačni pravorijek donijet će Ustavni sud i ja ne smijem komentirati sudske odluke", rekao je Šeks.

Na pitanje hoće li se poništiti odluke Ustavnog suda u donošenju kojih je sudjelovala Slavica Banić, Šeks je kazao kako je to dvojbeno.

Objasnio je kako bi po nekim interpretacijama trebalo poništiti sve odluke u donošenju kojih je Banić sudjelovala, ali i interpretacija po kojima bi se poništile samo one odluke u kojima je njezin glas bio presudan.