TRZAVICE U HDZ-U

Šeks očekuje ostavku Karamarka, Butković: Podržavam Tomu

20.06.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak da na večerašnju sjednicu Predsjedništva HDZ-a dolazi "sa svojom glavom" i da će tako i nastupiti, a s njim se složio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na pitanje podržavaju li i stoje li i dalje iza predsjednika stranke Tomislava Karamarka, Butković je nakon konferencije za novinare u povodu raspisivanja najtečaja za izvođenje radova na gradnji Pelješkog mosta rekao da će više o tome moći reći nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja je zakazana za danas u 18 sati.

'Doći ćemo sa svojim glavama na Predsjedništvo', rekao je potom Tolušić, a Butković dodao da 'podržava Tomu', objasnivši da pritom misli na ministra Tolušića.

Tolušić je u subotu medijima izjavio da 'Karamarko mora otići' jer nije uspio u preslagivanju nove Vlade. Karamarku smo dali povjerenje da presloži većinu i sastavi novu Vladu, u tome nije uspio i sada treba podnijeti ostavku, rekao je Tolušić.

Vladimir Šeks je u izjavi za N1 kazao kako smatra da zbog raspuštanja Sabora Tomislav Karamarko mora podnijeti ostavku na čelu HDZ-a. 'Raspuštanje Sabora nije ništa neočekivano s obzirom na okolnosti. Zastupnicima ovog saziva mandat istječe danom konstituiranja novog saziva. Sada je na dnevnom redu ključna odluka. Očekuje se da će oko 18 sati Tomislav Karamarko podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a i tada bi HDZ trebao odmah krenuti u postupak izbora novog predsjednika i to na temelju načela jedan član jedan glas i ako se profilira kandidat poput Plenkovića koji ima jedan ugled, jedan prestiž da HDZ s takvim predsjednikom ima dobre šanse i izglede za vrlo povoljan rezultat na izborima. Karamarko mora napustiti političku pozornicu', rekao je Šeks za N1 televiziju.

Karamarka smatra najodgovornijim za ovakvu situaciju, no krivnje nije poštedio ni ostatak vrha stranke. 'Karamarko je najodgovorniji, on je donosio sve ključne odluke. Predsjedništvo i ostala tijela su se rijetko sastajala, on je osobno preuzeo odgovornost i najodgovorniji je za činjenicu da HDZ nije uspio ostati u vlasti, da je srušio vlastitu Vladu. Odgovoran je i vrh stranke i svi u njemu bi trebali svoj mandat dati na raspolaganje. Vrh HDZ-a bio je dužan jednostavno politički ne vjerovati na riječ Karamarku da će on sigurno, a bez jamstava, uspjeti formirati novu parlamentarnu većinu."