CENZURA U HRVATA

Seks i nasilje izrezani iz filmova

28.02.2009 u 09:44

Bionic
Reading

Izbacivanje scena eksplicitnog nasilja ili seksa iz filmova u posljednje se vrijeme sve više događa na našim komercijalnim televizijama, čime je prekršen zakon o autorskim pravima s obzirom na to da je film autorsko djelo koje se bez odobrenja autora ne smije ni na koji način rezati ili mijenjati

Dok se to na Novoj TV dogodilo samo jednom tijekom prikazivanja filma 'Sliver' sa Sharon Stone iz kojeg je izbačen jedan kadar seksa, iako je prikazan nakon 22 sata, na RTL-u su prilično 'masakrirali' nekoliko filmova, i to 'Američkog ninju', 'Walking Tall' i 'Posljednjeg samuraja'

Naime, prema programskim načelima i obavezama, TV kuće do 21 sat ne smiju prikazivati scene eksplicitnog nasilja i seksa, kao ni ostale scene koje se smatraju neprihvatljivima, poput veličanja duhanske ili alkoholne industrije, a poslije 21 sat svaki takav film mora nositi oznaku kojom se preporučuje dob osoba koje ga smiju gledati i mora biti istaknuta tijekom cijelog filma.

'Svaki film koji ima scene što se smatraju štetnima mora nositi određenu oznaku. Izbacivanje scena iz filmova je odluka TV kuća i njihovih urednika. Isto tako, svaka TV kuća sama kreira oznaku koja mora biti istaknuta tijekom filma, no nakon pritužbi da su prevelike, dozvolili smo manji format. Ali, neke su kuće sada pretjerale i gotovo su neprimjetne', kaže Jure Ivančić, zamjenik predsjednika Agencije za elektroničke medije, za Jutarnji list.

Domaći redatelji takvu praksu smatraju skandaloznom, te ističu da bi u tom slučaju naše TV kuće morale takve filmove prikazivati u kasnijim terminima i izbjeći cenzuru koja nema nikakvog smisla. 'Svaki film je umjetničko djelo i nitko nema pravo u njega intervenirati. Producenti mogu dići tužbu protiv svake TV kuće koja to radi. RTL je inače već debelo uglibio u kršenje autorskih prava, jer već dugo ima praksu da čak ne pušta ni odjavne špice, što je također kršenje autorskih prava. Da meni to naprave, tužio bih ih sudu bez ikakvog razmišljanja', kaže redatelj Vinko Brešan. S njim se slaže i redatelj Zrinko Ogresta, koji ističe da je mislio da su vremena cenzure iza nas.