krešimir kuk

Seizmolog otkrio koliko će još trajati podrhtavanja na Baniji: 'Bit će perioda jače i slabije aktivnosti'

29.01.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o promjenama koje su se dogodile nakon serije potresa kao i o daljnjim podrhtavanjima tla.

'Primjećuje se da je seizmička aktivnost oslabila na području Banovine i potresi više nisu toliko jaki i toliko česti kao što su bili u prvim tjednima nakon velikog potresa. S vremenom će biti rjeđi i slabiji, ali sigurno će trajati još neko vrijeme, nekoliko mjeseci', rekao je.

Istaknuo je kako potresi nisu pravilno raspoređeni, bit će perioda jače i slabije seizmičke aktivnosti. 'Trenutno smo postavili polovicu instrumenata koje smo dobili interventnom mjerom vlade i počeli smo prikupljati podatke koji se registriraju tim instrumentima.Bilježimo velik broj potresa što smo i očekivali koje nismo mogli registrirati bez ovih instrumenata na terenu. Kada ih uspijemo postaviti imat ćemo još bolju sliku seizmičkog područja i više podataka', rekao je.

  • +15
Posljedice potresa u centru Petrinje Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Nastavio je kako su ovi instrumenti bili namjera za pokrivanje ovog epicentralnog područja koje je trenutno aktivno i oni su tako i odabrani. 'U seizmologiji se čini da se s potrebnom gustoćom seizmičke mreže, seizmoloških instrumenata na području cijele države prati seizmičnost koja se događa na našim područjima. Potresi nemaju geografske granice, pratimo seizmičku aktivnost i susjednih područja jer utječu na nas. Ostatak države je potrebno instrumentalizirati', rekao je.