galopirajući brojevi

Šef WHO-a: Stopa novih zaraza covidom-19 bliži se rekordu

16.04.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Broj novih slučajeva koronavirusa tjedno gotovo se udvostručio u svijetu u protekla dva mjeseca i približava se dosad najvećoj stopi zaraze u pandemiji, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak

"Slučajevi (zaraze) i smrtni slučajevi povećavaju se zabrinjavajućim stopama", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu s naglaskom na Papuu Novu Gvineju (PNG) i zapadnu pacifičku regiju.

Šef WHO-a rekao je da vrlo zabrinut za PNG i da je ključno da zemlja primi što je moguće više cjepiva protiv covida-19.

PNG je potvrdio više od 9300 zaraza i 82 umrlih. "Iako su ove brojke i dalje manje nego u drugim zemljama, porast je nagli i WHO je zabrinut zbog moguće puno veće epidemije", rekao je Tedros.

Ministar zdravstva te zemlje, Jelta Wong, rekao je da je izazovno uvjeriti ljude da nose maske i ukloniti nevjericu u samu bolest što bi moglo zakomplicirati uvođenje cijepljenja.

Dužnosnici WHO-a naveli su da su tri tima hitne medicinske pomoći pristigla u PNG ovaj tjedan iz Australije, Sjedinjenih Država i Njemačke.

"Situacija je trenutačno iznimno izazovna", rekao je o PNG-u Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik.