Tedros Adhanom Ghebreyesus

Šef WHO-a: Premašili smo tragičan broj od milijun mrtvih zbog covida-19 od početka godine

25.08.2022 u 18:51

Bionic
Reading

Pandemija covida usmrtila je milijun ljudi u svijetu od siječnja, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja poziva vlade da ubrzaju cijepljenje jer trećina svjetskog stanovništva nije cijepljena

"Premašili smo tragičan broj od milijun mrtvih zbog covida-19 od početka godine", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji.

Pozvao je vlade svih zemalja da udvostruče napore radi cijepljenja svih zdravstvenih radnika, starijih i rizičnih osoba kako bi ukupna procijepljenost bila 70 posto.

U siječnju ove godine WHO, UN-ov Fond za djecu (UNICEF) i njihovi partneri uspostavili su Partnerstvo za opskrbu cjepivom protiv covida (CoVDP) kako bi se ubrzala raspodjela doza u 34 zemlje sa stopom procijepljenosti nižom od 10 posto, koje su sve u Africi, osim njih šest.

Sada, izrazio je zadovoljstvo Tedros, samo u deset zemalja procijepljenost je ispod 10 posto.

"No pred nama je još mnogo posla", rekao je.

Po riječima čelnika WHO-a, trećina svjetskog stanovništva još nije cijepljena, među kojima dvije trećine zdravstvenih radnika i tri četvrtine starijih u zemljama s niskim dohotkom.

Zadnje statistike WHO-a pokazuju da je pandemija covida-19 odgovorna za 6,45 milijuna umrlih u svijetu od pojave prvih slučajeva krajem 2019. u pokrajini Wuhanu, u Kini.