ZAHTJEV ZA PRISTUP

Šef UN-a 'duboko uznemiren' namjerom Izraela da blokira Gazu

09.10.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak je rekao da je "duboko uznemiren" najavom Izraela da će započeti potpunu opsadu Pojasa Gaze nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas tijekom vikenda

"Duboko sam uznemiren današnjom najavom da će Izrael započeti potpunu opsadu Pojasa Gaze, ništa neće moći proći - ni električna energija, (ni) hrana ni gorivo", kazao je Guterres.

Izraelska vojska je rekla da je u službu pozvala dosad neviđenih 300.000 rezervista te da uvodi totalnu blokadu Pojasa Gaze nakon napada Hamasa u kojima je stradalo stotine Izraelaca, na što je Tel Aviv odgovorio zračnim napadima.

Guterres je rekao da je situacija u Gazi bila "krajnje grozna” i prije iznenadnog napada militantne skupine, dodavši da će se sada “samo eksponencijalno pogoršati”.

Premda je kazao da su potrebni medicinska oprema, hrana i druge humanitarne potrepštine te osoblje, Guterres je rekao da se mora olakšati unos neophodnih zaliha u to područje.

“Pozivam sve strane i relevantne aktere da dozvole pristup Ujedinjenim narodima kako bi dostavili hitnu humanitarnu pomoć za palestinske civile, zarobljene i bespomoćne, u Pojasu Gaze”, rekao je apeliravši na međunarodnu zajednicu da osigura trenutnu humanitarnu podršku.

Napadači Hamasa upali su preko ograde iz Gaze u subotu nakon čega su ubili izraelske vojnike i civile, uzeli desetke talaca te ih odveli u obalnu enklavu. Izrael je odgovorio najvećim bombardiranjem Gaze i možda razmatra kopneni napad na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća nakon 38 godina okupacije.

  • +5
Izrael gomila vojne snage u pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

“Odvratni” napadi Hamasa doveli su do 800 poginulih Izraelaca i više od 2500 ozlijeđenih, prema Guterresu, koji je spomenuo i izvješća o više od 500 smrtno stradalih Palestinaca i preko 3000 ozlijeđenih, što pak je rezultat izraelskih zračnih napada.