nuklearni dogovor

Šef ruske diplomacije upozorio Trumpa zbog politike prema Iranu

19.01.2018 u 22:02

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u petak kako iranski nuklearni dogovor ne može preživjeti ako se Sjedinjene Države povuku iz tog ugovora.

Američki je predsjednik Donald Trump rekao prije tjedan dana da europski saveznici i Kongres moraju surađivati s njim kako bi se popravili "katastrofalni nedostatci" u nuklearnom ugovoru ili će SAD izaći iz njega. Trump ga želi ojačati posebnim sporazumom u roku od 120 dana.

"Ovaj se sporazum ne može provesti ukoliko jedan od sudionika jednostrano istupi iz njega. Raspast će se, tada neće biti dogovora", rekao je Lavrov novinarima u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Lavrov je rekao kako misli da će Sjedinjene Države "nastojati uvjeriti europske države da zauzmu isto stajalište kakvo je zauzeo Washington".

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

Većina UN-ovih i zapadnih sankcija Iranu ukinuta je prije dvije godine prema nuklearnom dogovoru iz 2015. između Teherana i velikih svjetskih sila koji je sadržan i u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prema kojem će Iran zauzvrat ograničiti svoj sporni nuklearni program za koji su sile strahovale da je namijenjen izradi nuklearnog oružja.

"Ne može se održati na životu u ponovno ispregovaranom obliku, posebice uzimajući u obzir zahtjeve Sjedinjenih Država. On neće biti prihvatljiv Iranu i sada je jasno, mislim, da Europljani sada razumiju ovu opasnost", rekao je Lavrov.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je rekao da se o sporazumu ne može ponovno pregovarati.