ORSAT MILJENIĆ

Šef Milanovićeva ureda: Htjeli smo izbjeći da se ponovi ova svinjarija oko Turudića

12.03.2024 u 19:50

Bionic
Reading

Nakon još jedne runde obračuna Ureda predsjednika i Vlade oko imenovanja čelnika službi kojima zajednički upravljaju, u Dnevniku Nove TV gostovao je predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić

Podsjetimo, Milanović je danas uputio pismo Plenkoviću u kojemu predlaže da se Danielu Markiću privremeno, a najduže na dva mjeseca, produži mandat na čelu SOA-e, a da se trajni dogovor predsjednika i vlade o šefu obavještajne službe ostvari nakon izbora. Plenković je na to reagirao ustvrdivši da je riječ o predizbornom političkom pritisku na Vladu.

'Ono što je predsjednik htio postići jest, da bi se izbjeglo ponavljanje ove svinjarije oko Turudića, da se sada imenuje vrštitelj dužnosti kako bi se SOA maknula iz političkih igrica nakon izbora. Zašto oni to odbijaju, meni je to nejasno', komentirao je Miljenić.

Upitan je li istina da je na sastanku s potpredsjednikom Vlade Ivanom Anušićem o imenovanju novog načelnika glavnog stožera vojske dogovoreno i da se Markiću produži mandat, Miljenić odgovara niječno.

Milanović i Anušić na obljetnici HRZ-a Izvor: Ured predsjednika RH / Autor: Marko Beljan

'Ja sam bio na sastanku, sjedili smo nas šestero i nitko nije čuo da je bilo tko postigao bilo kakav dogovor. Anušić je iznio prijedlog, a predsjednik je rekao da o tome tek treba razgovarati. Također, izričito je rečeno da nema povezivanja imenovanja načelnika glavnog stožera vojske i novog šefa SOA-e. Tražen je razgovor oko Turudića, da se ne bi dogodilo ovo da lažu oko sigurnosne provjere. Dakle, ima čitav niz pitanja koje moramo riješiti da se problem ne bi ponovio. Ako predsjednik procjenjuje da je to potrebno da bi imao povjerenje u rad službe, onda je to rješenje. Postoji zakonsko rješenje, imenovanje zamjenika ravnatelja SOA-e, koji nije imenovan', rekao je Miljenić.

Šef Milanovićeva ureda na kraju je odbio reći za koji bi datum Milanović mogao raspisati izbore. 'Ako ga Milanović i zna, ja vam ga neću reći', zaključio je.