UHIĆENJE na kanarima

Šef krim tima opisao akciju Falkuša u kojoj su pala trojica Hrvata s tonom kokaina: Iza svega stoji balkanski kartel

12.09.2020 u 19:33

Bionic
Reading

U akciji kodnog naziva Falkuša, temeljem inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 milijuna eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)

'Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina. U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji', rekao je za RTL Danas voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

Objasnio je i što je to balkanski kartel.

'Balkanski kartel je dinamička zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog oceana koje nije malo more preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju', objasnio je.

Kazao je kako su uspjeli uhititi i zaplijeniti ovolike količine kokaina.

'Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni', kazao je.

Rekao je i kako se na globalnoj razini širi potražnja za drogama. Istaknuo je kako se radi o globalnom trendu, a pored velike potražnje uzrokovane promocijom trošenja svih vrsta droga, kao i stila života da možemo primjetiti 'da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države - Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto'.

'Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču južnoameričke države proizvode preko 2000 tona kokaina i velika količina završi na europskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Europi koje se nalaze u Španjolskoj, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem.', rekao je Rastović te dodao:

'Krucijalna stvar nije toliko u količini zapljenjene droge već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza. Zatvaranjem tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u suradnji s međunarodnim radi dobra kriminalistička istraživanja', zaključio je Ristović u gostovanju u RTL Danas.