DRAMA U ANDAMANSKOM MORU

Sedam tisuća migranata pluta morem, Malezija ih ipak odlučila spasiti

21.05.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Nakon opiranja prihvaćanju izbjeglica iz Bangladeša i pripadnika etničke skupine Rohingya, Indonezija i Malezija ipak su odlučile primiti oko 7000 migranata, ali pod uvjetom da ih uskoro preuzme međunarodna zajednica

Malezija je u četvrtak najavila mobilizaciju mornarice i obalne straže u lokaliziranju i spašavanju migranata na plutajućim brodovima u Andamanskom moru.

'Moramo spašavati živote', opravdao je djelovanje malezijski premijer Najib Razak na Facebooku.

Brodovi prevoze izbjeglice iz Bangladeša koji žele pobjeći od siromaštva kao i pripadnike etničke skupine Rohingya, progonjene i marginalizirane muslimanske zajednice koja većinom živi u Mianmaru, većinom budističkoj zemlji.

Tajland, Indonezija i Malezija prihvatili su ukupno oko 3000 brodolomaca u nekoliko dana. Po podacima Kuala Lumpura oko 7000 osoba još pluta na moru.

Te su tri zemlje u svoje teritorijalne vode najprije odbile primiti nekoliko brodova s migrantima među kojima su bili žene i djeca. Sve to osudili su UN i humanitarne organizacije.

U srijedu su Malezija i Indonezija zajedničkim priopćenjem ipak najavile da će prestati odbijati brodove s migrantima, ali da će im pružiti samo privremeno utočište.