NEOBIČNO TUMAČENJE

SDP zbog Podolnjaka ponovno srušio kvorum na odboru

07.02.2017 u 13:45

Bionic
Reading

Sjednica saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav ponovno je propala nakon što su SDP-ovi članovi tog tijela izlaskom iz dvorane srušili kvorum. Do rasprave o točki koja je bila na dnevnom redu odbor nije ni došao, jer su pomutnju izazvali događaji s prošle sjednice odbora

Već pri utvrđivanju dnevnog reda SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je na prethodnu sjednicu odbora te upitao kada će odbor do kraja raspraviti i glasati o prigovorima na vođenje sjednice koje su podnijeli i SDP-ovi zastupnici, ali i zastupnici Živog zida.

Podsjetimo, zbog događaja na sjednici Sabora kada je iz dvorane iznesen Ivan Pernar, saborskom Odboru za Ustav prigovore su podnijeli i Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić. Tumačenje Poslovnika zatražio je i Grbin. Odbor za Ustav uspio je raspraviti samo prigovor Bunjca i Peđe Grbina, no kada je došao red za glasanje o prigovoru Bunjca, SDP je napustio sjednicu i srušio kvorum. Prigovori Ivana Vilibora Sinčića te Arsena Bauka nisu ni došli na red za raspravu.

Ako se pita predsjednika Odbora za Ustav Roberta Podolnjaka, pitanje tih prigovora završena je priča. 'Nakon vašeg napuštanja sjednice odbora to pitanje više nije aktualno', odgovorio je danas na pitanje Arsena Bauka.

Takvo neobično tumačenje začudilo je SDP-ovce. 'Ustali smo i otišli jer vi niste imali većinu', odgovorio mu je Bauk.

SDP-ov Peđa Grbin upitao je Podolnjaka smatra li onda on da odbor uopće ne bi trebao dati tumačenja o prigovorima i glasati o tome. 'Znači, ako se i sada dignemo, onda nikada nećemo dati ni tumačenje na zahtjev MIP-a, o kojem smo danas trebali raspravljati?' upitao je Bauk Podolnjaka.

No Podolnjak je ostao pri svom stavu, koji je izazvao raspravu sa SDP-ovcima, dok se HDZ-ovi članovi odbora nisu petljali u raspravu. 'Koja je poanta da većina raspravlja o prigovorima opozicije nakon što opozicija napusti sjednicu?' kazao je Podolnjak, iako mu je Bauk pokušao objasniti da se na prošloj sjednici dignuo samo SDP, a da je Branimir Bunjac ostao na sjednici.

Nakon takvih tumačenja Podolnjaka SDP-ovci su ustali i ponovno napustili sjednicu te tako srušili kvorum. Omjer vladajućih i oporbe u Odboru za Ustav je 7:6. Vladajućima je za kvorum potrebno da se svih njihovih sedam članova pojavi na sjednici, no na današnjoj, kao ni na onoj prethodnoj nije bilo SDSS-ova Milorada Pupovca.

Miljenić: Otišli smo iz principa

Otišli smo iz principa, obrazložio je nakon sjednice odbora SDP-ov Orsat Miljenić. 'Logika kojom se vode vladajući značila bi da ako nema kvoruma, nikada se neće ništa održavati. Mi smo u manjini kao opozicija, a dužnost je vladajućih da imaju kvorum i dužnost je da stave na glasanje one točke koje su bile. Ne može netko samoinicijativno skidati točke. Zašto? Zato što je netko izašao? To nije normalno. Po toj logici, zakon koji se glasa primjerice u srijedu, ako ne bude kvoruma, nikada se neće o njemu više glasati zato što nije bilo kvoruma. Ovo je logika jačeg. Tko je jači, taj tlači', poručio je Miljenić.

Oporba, nadodao je, nije odgovorna za održavanje kvoruma. 'Ovo je već drugi put da nema kvoruma, vladajući si ne mogu organizirati kvorum, no to je njihov problem. Znate da je i ovaj saziv Sabora počeo ovako s nedostatkom kvoruma, pa nek se dečki i cure igraju', kazao je Miljenić.

I nakon propale sjednice odbora Podolnjak je ostao pri tome da su prošli put napuštanjem sjednice SDP-ovci pokazali da za njih pitanje prigovora na vođenje sjednice i više nije aktualno. 'Postavljam pitanje javnosti, ako predstavnici opozicije određenu temu žele raspraviti na Odboru, dakle kršenje Poslovnika, ta tema se uvrsti u dnevni red, postoji kvorum da o tome raspravljamo i odlučujemo... i u trenutku kad jedna odluka njima nije po volji, ustaju i napuštaju sjednicu. Dakle, sami su srušili kvorum, sami nisu željeli raspraviti o ostalim pitanjima o kojima bi Odbor zauzeo stav i to stajalište bi bilo putokaz i za buduće odlučivanje Odbora i ponašanje predsjedatelja. Smatram da nema ni logike ni smisla ponovno uvrstiti točke na dnevni red današnje sjednice, jer nakon svake primjedbe oni ponovno ustaju, napuste sjednicu i tako unedogled, možda mjesecima raspravljamo o kršenju Poslovnika za koje smo zaboravili kad se dogodilo', kazao je Podolnjak novinarima.

Komentirao i primjedbe da na osebujan način tumači poslovnik. 'Potpuno mi je nelogično, ako želimo da Odbor zauzme stav o kršenju Poslovnika, da imamo kvorum, da je tema na dnevnom redu, a vi ustanete i napustite sjednicu i žalite se da Odbor o tome nije odlučivao, nema nikakve logike. Dakle, sjednicu nije napustila parlamentarna većina, nego se digla opozicija, primjerice Bauk koji je sam dao prigovor na kršenje Poslovnika. Dakle, je li on želio da se raspravi o tome kad se dignuo i otišao sa sjednice', upitao je Podolnjak.