prijedlozi oporbe

SDP traži da Sabor nastavi zasjedati i nakon 3. travnja te da zastupnici raspravljaju svaki dan

30.03.2020 u 09:25

Bionic
Reading

Iako je od ranije predviđeno da akutalna sjednica Sabora završi 3. travnja, odnosno do Uskrsa, u SDP-u smatraju da se zasjedanje ne bi trebalo prekidati

'Klub zastupnika SDP-a traži da Hrvatski sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk zato je danas pismom od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da se nastavi aktualna, 16. sjednica koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja, te da Hrvatski sabor zbog epidemije koronavirusa zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka', priopćili su iz SDP-a.

U SDP-u podsjećaju da je na dnevnom redu Sabor još 81 neraspravljena točka, a i da su iz te stranke u petak u proveduru poslali devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi koje bi, smatraju, čim prije trebalo raspraviti na plenarnoj sjednici.

Zbog toga, SDP predlaže da se na sjednici Predsjedništva Hrvatskoj sabora, zakazanoj za 1. travnja donese odluka da Sabor nastavlja s neprekinutim radom i nakon 3. travnja 2020. godine sve dok traje epidemija koronavirusa, da se plenarna sjednica do daljnjeg održava svaki tjedan od ponedjeljka do petka, da prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imaju točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom. Broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja plenarne sjednice određivao bi se, kažu u SDP-u, po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po Klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu, a sjednice odbora i Predsjedništva Hrvatskog sabora u izvanrednim okolnostima mogle bi se održavati i putem videokonferencija.

  • +4
Sjednica Sabora u zgradi Ine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL