ODLUKE NA IBLERU

SDP reže plaće zaposlenicima, zastupnicima veća članarina

26.01.2017 u 21:43

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak navečer je, uz lošu ocjenu rada Vlade nakon 100 dana, osudilo i Vladinu nekonzistentnu politiku što se tiče antifašizma i Drugog svjetskog rata

Predsjedništvo SDP-a je, između ostalog, kao i na gotovo svakoj sjednici, raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji te usvojilo zaključak vezano uz 100 dana Vlade, o čemu su već jutros SDP-ovci govorili na press konferenciji u Saboru.

'Ocijenili smo da se radi o najlošijem startu ijedne hrvatske Vlade - Vlade koja je štitila plagijatore, koja nije donosila odluke, koja se zapetljala u priču s Inom i koja na neki način tolerira sukob interesa u svojim redovima', kazao je Bauk novinarima u pauzi sjednice Predsjedništva.

Predsjedništvo SDP-a, dodao je, osudilo je nekonzistentnost što se tiče antifašizma i Drugog svjetskog rata. 'Jedan je pristup kada se ode u Izrael, a jedan kada se vrati u Hrvatsku', rekao je Bauk.

O kandidatima za gradonačelnike, ponovio je, odlučivat će gradske organizacije, a SDP-ovci bi, doznajemo, sve kandidate trebali imati do kraja veljače.

'SDP će sigurno ostvariti na ovim lokalnim izborima napredak u broju čelnika lokalne samouprave u Hrvatskoj', poručio je Bauk, obrazloživši to 'radom SDP-ovih čelnika u gradovima i općinama te željom građana da u određenim gradovima i općinama zamijene HDZ-ove ili konkurentske gradonačelnike ili načelnike boljima'.

Jednoglasno je na Predsjedništvu usvojen i plan restrukturiranja, što u subotu mora potvrditi Glavni odbor. Prema tom planu, SDP godišnje planira uštedjeti dva do tri milijuna kuna, nešto na uslugama, a nešto na plaćama zaposlenih. Donesena je i nova sistematizacija, no otkaza, doznajemo, ne bi trebalo biti. Rezat će se plaće zaposlenima i to na način da se onima koji imaju ispodprosječne plaće one neće dirati, no najviše će biti rezane onima koji imaju najveće plaće.

Predloženo je i veće izdvajanje za članarine dužnosnika, pa bi primjerice saborski zastupnici za članarine ubuduće mogli izdvajati i do 1000 kuna.

Navodne pučiste navodno se nije spominjalo, no njih je u stanci Predsjedništva komentirao Bauk.

'I prije su bili visoki, srednji i ne znam kakvi izvori koji su na neki način radili mali nered, ali to je dio demokratskog osjećaja u stranci. Ako ima otvorenih pitanja, ona će sigurno biti raspravljena', kazao je.

Što se tiče smanjenja rejtinga, ono je, kazao je Bauk, u okviru statističke greške.