ISTRAŽIVANJE HRT-A

SDP relativni pobjednik, ali neće moći sam sastaviti vladu

03.09.2016 u 22:35

Bionic
Reading

Na temelju telefonskog intervjuiranja 1000 ispitanika po izbornoj jedinici, vodeći pritom računa o dobnoj, spolnoj i obrazovnoj strukturi stanovništva, jedino sigurno što anketa pokazuje jest da nijedna od vodećih stranaka neće moći samostalno sastaviti Vladu.

Prema Hendalovu izračunu mandata za HRT najviše osvaja SDP-ova koalicija - 61. Pet manje dobivaju HDZ i partneri. U Saboru bi još sjedilo 13 Mostovaca, 6 iz opcije oko Živog zida, 3 IDS-ovca, jedan HDDSB-ovac. I to je 140! Plus 3 zastupnika iz dijaspore i 8 predstavnika manjina - 151 - što je ukupan broj zastupnika.

Isključujući termin relativnog pobjednika i trgovačku logiku, a uzimajući u obzir samo svjetonazorsko-ideološku bliskost i dosadašnja iskustva, skupljanje saborske većine moglo bi početi ovako: SDP-ov savez, kao i dosad, računa na IDS, s kojim dolazi do 64 zastupnika. Dakle, da bi imao minimalnih 76 potpisa za Milanovića mandatara, treba im još 12.

HDZ, pak, u startu računa na 3 predstavnika dijaspore, s kojima dolazi do 59. Još im 17 ruku nedostaje za Plenkovića mandatara.

Na raspolaganju za poslijeizborni "lov" ostaje 28 zastupnika. S obzirom na iskustvo lanjskih izbora, preostale stranke, odnosno koalicije, kao i zastupnike manjina nezahvalno je bilo što špekulirati. Unatoč uvriježenom mišljenju kako manjine idu uz pobjednika, njihov Klub zastupnika u prošlom sazivu Sabora se podijelio. Veći dio stao je tada uz oporbu, manji uz HDZ.

Mostov se klub također počeo rasipati na samom početku pregovora s dvije vodeće stranke. Dakle, bude li rezultat izbora koliko-toliko odražavao rezultate naše ankete, moglo bi nas opet čekati dugo i mučno razdoblje sastavljanja saborske većine s neizvjesnim raspletom.