KORAK DO DOGOVORA

SDP prihvaća Bandićev rebalans proračuna?

22.10.2012 u 20:13

Bionic
Reading

Hoće li Gradska skupština, na sjednici zakazanoj za četvrtak, prihvatiti iz trećeg pokušaja rebalans proračuna Grada Zagreba, sa 6,72 milijarde na 6,70 milijardi kuna, kako ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić, ni nakon današnje sjednice matičnog Odbora za financije nije poznato, ali se čini da su korak bliže tome da hoće nego da neće

Uvjet za prihvaćanje je da Milan Bandić do četvrtka uz proračun dostavi i izmijenjene programe građenja i održavanja komunalne infrastrukture koji su SDP-ovcima trn u oku jer smatraju da se rebalansom kroz te programe pokušavaju progurati investicije, poput fontana, koje nisu planirane, ali su izvedene.

'Kako to da se smanjuje iznos za održavanje grada za deset posto? To su poslovi koje obavlja Zagrebački holding i postoje ugovori. Njima, gradskoj tvrtki, režete novac.

Što to znači, dva mjeseca se neće održavati grad. Istovremeno niste smanjili niti kune od 26 milijuna kuna koje se taje privatnoj tvrtki Importanne centar za održavanje pothodnika.

Eto u čijem interesu se radi', kazao je Jurica Meić (SDP) na Odboru za kontrolu, dodavši da gradonačelnik govori o pomoći Gredelju, a istovremeno s 24 milijuna kuna na dva milijuna kuna smanjuje iznos koji je trebao biti uložen u gradnju prigradskog vlaka.

Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić je upozorio predstavnike Skupštine da imaju dvostruka mjerila jer je upravo ona donijela odluku o tome da se 118 milijuna isplati ZGH iako to nije bilo u proračunu. I to je jedan od razloga zbog kojeg bi rebalans mogao biti prihvaćen.

Dragan Kovačević (HNS) drži da SDP cjepidlači oko rebalansa i da je sve ispolitizirano.

'Vi ovdje raspravljate o promilima proračuna i od toga radite problem. Usvojimo ovaj rebalans i počnimo raditi proračun za sljedeću godinu.

Ona će biti teška jer će prihoda biti još manje. Rebalans je gotova stvar, Kojić može i slonove crtati u proračunu, a vi ćete to morati usvojiti jer je novac već potrošen. Okrenimo se budućnosti', zaključio je Kovačević.