'Nije mi bilo posebno teško'

SDP-ov zastupnik Franko Vidović opisao kako se on borio s koronom: Kod mene je to izgledalo kao gripa...Žao mi je što sam zarazio Škoru

09.11.2020 u 09:44

Bionic
Reading

Franko Vidović, SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, jedan je od onih koji iza sebe već imaju iskustvo koronavirusa. Imao je sreće, kako i sam kaže, da ga je virus pogodio u blažoj varijanti. Ipak, zbog korone je bio izvan stroja dva tjedna, a usput je uspio bolest prenijeti i na kolegu zastupnika Miroslava Škoru, vođu Domovinskog pokreta

'Nije to nacionalni problem, to je moj problem. Nije mi bilo posebno teško, nisam bio životno ugrožen i ne volim da me se apostrofira samo zato što sam saborski zastupnik', kaže Vidović za Šibenski.

Tijekom saborske dvotjedne stanke koju je proveo u Šibeniku, zarazio se od člana obitelji kojeg su zakačili tipični korona-simptomi. Vozio ga je na Hitnu, gdje liječnici nisu ni pomislili na koronu, nego su vjerovali da se radi o teškoj migreni s obzirom na jaku glavobolju i nagon na povraćanje, te ga uputili na dodatne pretrage. A zbog pretraga koje je trebalo obaviti u bolnici, morao se, preventivno, testirati i na COVID-19.

Vidović je nakon toga otišao u Zagreb, na sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a iz Šibenika mu stiže vijest da je test njegova člana obitelji pozitivan. Kao kontakt zaražene osobe, ubrzo je dobio poziv iz šibenske bolnice i upozorenje da odmah mora u samoizolaciju.

'Odmah u auto i bez zaustavljanja u Šibenik', glasio je naputak iz bolnice. 'I tako sam učinio. Pokupio sam se odmah i čim sam došao u Šibenik, testirao sam se na koronu. Pokazalo se da sam pozitivan. Nisam čekao ni trena, odmah sam obavijestio kolege u Saboru s kojima sam bio i sve one s kojima sam privatno kontaktirao. Srećom, pokazalo se da je Škoro jedini kojeg sam zarazio, iako je simptome dobio poslije 10-ak dana. Ali, činjenica je da smo bili u neposrednom kontaktu, sjedili smo na Odboru jedan do drugoga, iako, recimo, tajnica Odbora, koja mi je sjedila s druge strane, nije pokupila virus. Nakon sjednice Odbora razgovarao sam i s ravnateljicom USKOK-a i zamjenicom državnog odvjetnika, i oni su zdravi. Eto, to vam je tako suđeno, kao neka loša lutrija', govori Franko.

  • +4
Koronavirus, Šibenik Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Kod mene je to izgledalo kao gripa. Jaka glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, nadražaj kože, gubitak osjeta mirisa i okusa te povišena temperatura koja se kretala u rasponu od nešto preko 37 do 39 stupnjeva. Ali, to je sve trajalo od srijede do petka, tri noći i dva dana. I da se nisam testirao, a test potvrdio da sam zaražen koronom, mislio bih da imam gripu. Ostale dane morao sam biti u izolaciji i to mi je možda palo i najteže. Nemate više nikakvih simptoma, nikakvih tegoba, a iz kuće ne smijete. Netko temperamentan poput mene, tko je navikao na dinamičan život, u takvim okolnostima osjeća se kao da je u zatvoru. E, to zbilja nije lako', priznaje Vidović.