protugradna obrana

SDP: Jednostrano ukidanje sustava obrane od tuča neprihvatljivo

02.08.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Upozorivši na sve učestalije posljedice klimatskih promjena, SDP je poručio u ponedjeljak da im je neprihvatljivo jednostrano ukidanje sustava obrane od tuča, zatraživši da taj sustav do daljnjeg ostane u funkciji

SDP je upozorio na gašenje sustava koji je svoju modernizaciju doživio prije 50 godina zbog katastrofalnih nevremena s tučom koja su krajem lipnja pogodila Požeško-slavonsku, Krapinsko-zagorsku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku žuapniju.

"SDP-ov Savjet za poljoprivredu smatra da jednostrano 'ukidanje' odnosno uništavanje sustava koji je građen više od 50 godina nije prihvatljivo, već umjesto toga sustav treba ostati u funkciji do daljnjega. Pri tome ne zagovaramo niti jedan način obrane od tuče posebno, već odabir nacionalnog sustava obrane prepuštamo stručnjacima", stoji u priopćenju stranke.

Smatraju kako je ukidanje sustava bez alternative jedinstveni primjer bahatosti i nerazumijevanja Vlade i ministarstava za poljoprivrednike, koji ostaju nezaštićeni.

"Smatramo da žurno treba započeti s izradom Nacionalnog programa obrane od tuče kojim bi se eventualno predložilo uvođenje novog sustava, a za modernizaciju i njegovu uspostavu bi se mogla koristiti EU sredstva kao što to uostalom čine brojne države članice EU", navodi se u priopćenju.

Ističu kako se postojeći sustav obrane financira godišnje s iznosom od 15 milijuna kuna.

Posljednja godina dobro organiziranog sustava, nezadovoljni poljoprivrednici i raketari

"Prema svemu sudeći ova godina će biti i posljednja godina provođenja dobro organiziranog sustava. Sve je počelo dogovorom Ministarstva poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske zajednice županija i Državnog hidrometeorološkog zavoda kojim će se sustav obrane od tuče tijekom ove godine u potpunosti ukinuti. Suglasnost na to dale su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska poljoprivredna komora", stoji u priopćenju.

Iz SDP-a upozoravaju kako Vlada do kraja prvog kvartala 2021. godine planira donijeti Zakon o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuča, te su 2020. godine već povučene sve rakete, a javna nabava za otopine meteorološkog reagensa za prizemne generatore nije provedena.

"Nakon što je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o predmetnom Zakonu, u siječnju ove godine brojni poljoprivrednici, raketari ali i građani izrazili su nezadovoljstvo takvim postupkom zahtijevajući da obrana od tuče ipak ostane u funkciji. Pod pritiskom javnosti Ministarstvo poljoprivrede odlučuje da će se obrana provoditi ove godine do donošenja Zakona kojim će se obustaviti dosadašnji sustav obrane od tuče", navodi se u priopćenju.

SDP napominje da je Ministarstvo poljoprivrede kao alternativu ukidanju sustava dalo preporuku poljoprivrednicima da usjeve i nasade osiguraju nabavom protugradnih mreža uz pomoć sredstava EU. 

"Zna li ministrica poljoprivrede, a i druge odgovorne osobe u Ministarstvu, da se protugradne mreže ne mogu postavljati na baš svim kulturama, kao i to da osiguravajuće kuće neće osigurati proizvodnju koja je prema njihovoj procjeni prerizična", stoji u priopćenju SDP-a.