ISTRAŽIVANJE PROMOCIJE PLUS

SDP je sve popularniji, a Karamarko sve omraženiji

Bionic
Reading

Prema istraživanju agencije Promocija Plus, najpopularnija hrvatska stranka SDP bilježi blagi rast podrške građana, dok je HDZ neznatno gubi. Popularnost predsjednika Ive Josipovića i dalje je uvjerljivo najveća, a rejting šefa HDZ-a Tomislava Karamarka sve više pada

Hrvatska radiotelevizija danas je objavila novo istraživanje agencije Promocija Plus o rejtinzima političkih stranaka i popularnosti političara. U istraživanju je tijekom posljednja četiri dana anketirano 1300 građana iz svih krajeva Hrvatske.

Da se danas održe parlamentarni izbori, SDP bi po toj anketi pojedinačno osvojio najviše glasova (27,3 posto). Rejting mu, uspoređujući s rujnom i listopadom, nastavlja blago rasti.

HDZ je druga najjača stranka. Trenutno ima potporu 19,2 posto ispitanika. Riječ je o neznatnom padu u odnosu na listopad. Rejting trećeplasiranih laburista ostaje solidan i da su danas parlamentarni izbori, osvojili bi 9,6 posto glasova ispitanika. 'Sve to ukazuje da je ideologija u Hrvata još uvijek presudna', rekao je za Media servis profesor Žarko Puhovski. 'Očito da kod birača pretežno odlučuju svjetonazorske, a ne odrednice iz svakidašnjeg života. Utoliko je Hrvatska ispod razine ponašanja birača u modernim demokratskim sredinama kojima je uvijek prvo pitanje kako stoji sa svakidašnjim životom, ekonomijom i slično', istaknuo je Puhovski.

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara nema promjena. Predsjednik Ivo Josipović i dalje je uvjerljivo najomiljeniji, sa 36,9 posto potpore. Na drugom mjestu je premijer Zoran Milanović, a na trećem šef laburista Dragutin Lesar.

'Za gospodina Lesara pripravljena je dobra pozicija u javnosti. Pitanje je, a to će se pokazati prvo na lokalnim izborima, u kojoj mjeri su Laburisti organizacijski, pa i svjetonazorski pripravni iskoristiti tu šansu koja im se pruža', rekao je Puhovski.

Najomraženiji političar i dalje je Radimir Čačić, a HNS-u i rejting nastavlja padati. No opasnosti za stabilnost Kukuriku koalicije nema. 'Opet jedan hrvatski paradoks - pozicija HNS-a u Vladi jača što su manje popularni u biračkom tijelu jer bitna funkcija gospodina Čačića jest da bude jedna vrsta gromobrana koji na sebe skuplja negativne strelice i time štiti premijera od bijesa javnosti. Na taj način on obavlja ono što premijer želi i mislim da premijera sve druge stvari manje zanimaju', smatra Puhovski.

'Zbog toga se može očekivati predizborno koaliranje SDP-a i HNS-a u Zagrebu, pa Vesna Pusić neće morati žrtvovati svoju ministarsku funkciju da bi se kandidirala za gradonačelnicu', zaključuje Žarko Puhovski.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko u rujnu je, prije špijunske afere, bio najnegativniji političar za 11,6 posto građana, a ovog je mjeseca najnepoželjniji političar za čak 15,8 posto ispitanika.