BROJE SE DANI

SDP i oporba razvlašćuju Bandića

Bandić Bulum Gradska skupština

Bandić Bulum Gradska skupština

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Deseteročlana Skupština Zagrebačkog holdinga (ZGH) mogla bi već ovog tjedna smijeniti Nadzorni odbor iz prošlog saziva gradske vlasti, u kojem su gotovo sve osobe odane gradonačelniku Milanu Bandiću, i imenovati svoj NO

Uprava treba smanjiti plaće

Skupština Holdinga, potaknuta oštrim kritikama javnosti nakon objaveplaća čelnih ljudi ZGH-a, dala je naputak Upravi tvrtke da samapredloži mjere za smanjenje plaća. Protiv toga bili su jedino članoviSkupštine Darinko Kosor i Velimir Srića. 'Nije problem u plaćamanego u tome što je Uprava prevelika i što savjetnike koji u Holdingusluže samo za ukras treba otpustiti. No, iluzorno je očekivati da binetko vodio poduzeće od 12.000 zaposlenih za 10 ili 15 tisuća kuna',smatra Kosor.

Kako je neslužbeno doznao Business.hr, za razrješenje višemjesečne dileme koja je skupština legalna - proširena u kojoj se nalaze zastupnici pozicije i opozicije ili ona čiji je jedini član gradonačelnik Bandić - čeka se presuda Ustavnog suda o istovrsnom slučaju u Belom Manastiru, koja bi mogla stići svaki čas, a navodno ide u korist proširenog saziva.

Naime, u Belom Manastiru je Trgovački sud poništio proširenje skupštine trgovačkog društva ustvrdivši kako samo gradonačelnik zastupa grad. Sud je ustvrdio kako mišljenje Ministarstva uprave da gradsko vijeće ima pravo imenovati skupštinu društva nije obvezujuće.

Na isto se mišljenje poziva i zagrebačka Gradska skupština, koja je u listopadu 2009. proširila Skupštinu Holdinga i oduzela moć njezinom jedinom članu, gradonačelniku Bandiću. Premda mu je ostalo mjesto predsjedavajućeg, Bandić proširenu Skupštinu ne priznaje zbog čega se također za pomoć obratio Ustavnom sudu.

Članovi Skupštine ZGH većinom se slažu da bi barem dio novog NO-a tvrtke trebali činiti i stručnjaci. Nakon imenovanja novog NO-a, svi članovi Uprave trebali bi dati svoje mandate na raspolaganje. Najavljuje se smanjivanje Uprave na tri ili pet članova, a vrlo je upitan ostanak sadašnjeg predsjednika Ive Čovića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi