Igor Stojanović

SDP će podržati novu vladu Federacije BiH, no blokade i dalje prijete

03.04.2023 u 20:48

Bionic
Reading

Dopredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović potvrdio je u ponedjeljak kako će dati svoj potpis na odluku o imenovanju nove vlade tog entiteta no njegova odluka još nije rješila problem dovršetka procesa uspostave vlasti

Stojanović, član SDP BiH, prošlog tjedna nije želio potpisati odluku o imenovanju vlade koju je donijela predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara iz HDZ BiH. Tada je kazao je kako je nezadovoljan nekim kadrovskim rješenjima odnosno kandidatima za ministarske pozicije.

Izrijekom je tada kao problematične naveo kandidata SDP-a za ministra unutarnjih poslova Almina Hopovac protiv kojega je podignuta optužnica zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti, HDZ-ovu kandidatkinju za ministricu kulture Sanju Vlaisavljević spornu zbog javnih polemika o stanju u Sarajevu te Anela Kljaku iz Narodnog europskog pokreta (NES) koji je kandidat za ministra trgovine a sumnja se da je sudjelovao u izbornim prijevarama u Mostaru.

Stojanović je nakon sjednice predsjedništva SDP-a održane u ponedjeljak kazao kako je ipak odlučio odobriti sastav vlade pa i sporne ministre iako s predloženim kandidatima nije zadovoljan.

"Suglasnost dajem zbog stanja vlada Federacije BiH koja je već četiri godine u tehničkom mandatu", kazao je Stojanović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, ujedno kandidat za predsjednika vlade Federacije BiH, kazao je kako je upostava nove vlade i sa spornim ministrima bolje rješenje od trenutačnog stanja.

Alternativa je, kazao je Nikšić, da ostane stanje kakvo je sada i u kojemu je aktualni premijer provodio više vremena na sudu nego u vladi, čime je aludirao na sudski proces koji se protiv sadašnjeg predsjednika vlade Federacije Fadila Novalića iz Stranke demokratske akcije (SDA) vodi zbog sporne nabavke respiratora tijekom pandemije.

Sud BiH prvostupanjsku presudu Novaliću trebao bi izreći u srijedu.

Sjednica Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se trebao odlučivati o imenovanju nove vlade treba biti održana do 6. travnja a do sada nije jasno kako taj proces završiti jer je dopredsjednik entiteta iz reda Bošnjaka Refik Lendo, ujedno član SDA, odbio supotpisati odluku o imenovanju vlade. Izlaz iz te situacije može ponuditi samo visoki predstavnik Christian Schmidt eventualnom odlukom da je za imenovanje dovoljna odluka predsjednika i jednog dopredsjednika entiteta.

Nikšić je u ponedjeljak kazao kako vlada sigurno neće biti formirana na neustavan način.