PORAŽENI GRADONAČELNIK

SDP Bandiću okrenuo leđa

29.10.2009 u 20:19

Bionic
Reading

Zagrebačka skupština nije prihvatila tri prijedloga Milana Bandića; rebalansu proračuna, referendum o stadionu, odbijen je prijedlog kupovine zemljišta za proširenje groblja u Gornjem Vrapču, koje se dovodi u vezu s njegovim bliskim bivšim suradnikom Slobodanom Ljubičićem i kao sol na ranu gradonačelnika proširena je skupština Holdinga, koju je do sada činio samo prvi čovjek Grada.

Budući da su odluke donesene uz blagoslov SDP-ovih zastupnika, koji s koalicijskim partnerom Nezavisnom listom Tatjane Holjevac čine većinu u Skupštini, sasvim je jasno da je Zoran Milanović sa svojim ljudima uspio prizemljiti Milana Bandića te da je raskol unutar stranke neminovan.

Unatoč činjenici da rebalans nije usvojen, u stvarnosti se neće dogoditi ništa, jer Zakon omogućava da gradonačelnik napravi preraspodjelu sredstava u visini od pet posto proračuna (osam milijardi kuna), a ovaj rebalans (165 milijuna kuna) puno je manje od toga. Skupštinu Holdinga, u kojoj je Bandić do jučer bio i 'otac i majka' ubuduće će činiti jedanaesteročlani mješoviti sastav vladajućih i opozicije. Tako će se u Skupštini uz Bandića naći; Boris Šprem, Mirela Holy, Miran Martinac, Jurica Meić (svi SDP), Vesna Brezić (HSU), Velimir Srića (nezavisni), Tatjana Holjevac (nezavisni), Jasen Mesić (HDZ), Radimir Čačić (HNS), Darinko Kosor (HSLS).

Bandićeva visinska prognoza

Na pitanja nekolicine zastupnika o referendumu za stadion Bandić je u nekoliko navrata ponovio laž koju ponavlja posljednjih nekoliko tjedana po kojoj nije bitna cijena gradnje novog stadiona na Kajzerici ili obnove Maksimira već lokacija: 'Nije pitanje novca, jer novca nema, bitna je lokacija. Žalosno je da kad dođete na gornji dio zapadne tribine morate imati noge dužine Andre Knege ili Stojka Vrankovića kako biste mogli normalno sjediti. Nakon svake utakmice ljudi se otamo vraćaju tri centimetra duži', zaključio je Bandić.

Zaokret u politici SDP-a kojem do prije nekog vremena nije smetalo što je Bandić 'sve u jednom' Šprem je obrazložio riječima 'jedan čovjek, kako god on se zvao i bio sposoban, nije u stanju stručno i strategijski odlučivati o tako važnom pitanju kao što je Holding'.

Međutim, u ovoj bici moglo bi se dogoditi ono što se već dogodilo u nekim gradovima, koji su pokušali napraviti isto, a to je da im se odluka ospori na Trgovačkom sudu. Naime, Bandić će sve pokušati osporiti na način prema kojem trgovački sudovi u Hrvatskoj ne provode upis više od jednog člana u sudski registar.

Mogućnost da se Bandić časno izvuče iz neugodne situacije u kojoj mu je vlastita stranka prvi put okrenula leđa ponudio je na početku Skupštine u ime kluba SDP-a Jurica Meić zatraživši od njega da povuče svoje prijedloge. Budući da se to nije dogodilo, postalo je jasno da će u Bandić doživjeti poraz u Skupštini koja mu je u gotovo desetljeću vladavine čvrsto čuvala leđa. 

Iako je s govornice svojim neistomišljenicima poručio 'da će, ako im se ne sviđa, morati progutati žabu', neprihvaćanje gradonačelnikovih prijedloga od stranačkih kolega poruka je koja je više nego jasna. Kad je vidio što se događa, Bandić je zbog neodgodivih obveza izbjegao raspravu, pokupio se, a novinarima je u prolazu tek dobacio 'daje rekao sve što je mislio reći'.

Za razliku od njega, na tu temu imali su nešto više zastupnici koji su se redom, s lijeva i s desna, obrušili na rebalans gradske kase. 'U ovoj skupštini postoji volja za odgovornošću. U srpnju smo upozoravali da se treba uozbiljiti, ali nas se nije poslušalo. Sada se od nas traži da amnestiramo nešto što nije napravljeno, a trebalo je biti odnosno da podržimo nešto što je napravljeno, a nije. Mi ovaj rebalans nećemo podržati. To je kako da ministru obrane date 10 milijuna za 10 kamiona, a on vas nakon nekog vremena izvijesti da je kupio dva aviona za dvjesto milijuna', plastično je pojasnio Igor Rađenović u ime kluba SDP-a.

Za Jasena Mesića (HDZ) smiješno je da se istovremeno predlaže rebalans proračuna, jer novca nema, a istovremeno bi se išlo u referendum za stadion koji bi koštao četiri milijuna kuna. Dragan Kovačević (HNS) smatra da se o rebalansu nije trebalo ni raspravljati, jer već nakon usvajanja dnevnog reda bilo jasno da se on neće usvojiti. Nezavisni vijećnik Velimir Srića drži da 'više nema smisla krpati rupe na splavi već je potrebna nova splav'. U aktualnom satu, sasvim očekivano, povela se rasprava o stanju financija u Holdingu koji u samo mjesec dana raspisao drugi natječaj za dobivanje kredita u visini od 20 milijuna eura.

U raspravi o referendumu gradski zastupnici još jednom su ponovili ono o čemu se posljednjih dana pričalo i pisalo, a to je da Bandićev prijedlog ima ključni nedostatak - cijenu izgradnje novog stadiona na Kajzerici.

Na prvi se nitko nije javio, ali ne, kako se spekuliralo, zbog nezainteresiranosti banaka, već zato što je, kako neslužbeno doznajemo, cijelu priču gradonačelnik stopirao, jer se šef Holdinga Ivo Čović na tu temu s njim nije konzultirao. Da pokaže tko je stvarni gazda, Bandić je obavio potrebne razgovore, trenutno blokirao dizanje kredita, a onda, kako je sam priznao, obavio razgovore s trima najvećim bankama, opalio Čovića po prstima i jučer je raspisan novi natječaj.

'Situacija u Holdingu je dobra, obveze se izvršavaju na vrijeme, usluga je bolja nego lani i nikome ništa nismo dužni. Pa ja ne mogu funkcionirati ako nemam dobar odnos s Čovićem i ostalih sedam članova Uprave', zaključio je Bandić.