bosanski lonac

Schmidt kao odgovor na Dodikovu zabranu sazvao pa otkazao sastanak u Banjoj Luci

12.09.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u utorak je sazvao pa otkazao sastanak u Banjoj Luci nakon što su većina oporbenih srpskih političara i jedan od potpredsjednika Republike Srpske najavili da neće na njemu sudjelovati, što je trebao biti odgovor srpskom čelniku Miloradu Dodiku da Schmidt ne smije doći u RS

Iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) objavili su kako Schmidtov posjet Banjoj Luci "nije bio definitivno dogovoren".

"Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio ne sudjelovati u orkestriranoj kazališnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH", naveli su iz OHR-a. U priopćenju se dodaje da je Schmidt danas razgovarao s potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi s povratnicima u tome entitetu, te da su se dogovorili uskoro nastaviti ovaj razgovor.

Prošloga tjedna predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, protiv kojega je potvrđena optužnica zbog neprovođenja odluka visokog međunarodnog predstavnika, najprije je zaprijetio da će uhititi Schmidta ukoliko kroči u Republiku Srpsku. Nakon što se suočio sa snažnim osudama međunarodne administracije, uključujući i State Department, Dodik je reterirao navodeći da se Schmidt neće ni s kim službeno susresti u tome entitetu.

Odgovorio mu je njemački političar na čelu međunarodne uprave pozivajući na sastanak u Banjoj Luci oporbene srpske političare te dvojicu dopredsjednika Republike Srpske, Davora Pranjića i Ćamila Durakovića, i to Palači republike u Banjoj Luci, gdje je i Dodikovo sjedište.

Najprije su iz Tajništva predsjednika RS-a zabranili održavanje bilo kakvog sastanka sa Schmidtom u toj zgradi. Zatim su redom svi vodeći oporbeni srpski političari, Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Igor Crnadak, otkazali sudjelovanje na sastanku procjenjujući da bi im to u Republici Srpskoj donijelo više štete nego koristi. Da neće sudjelovati na sastanku potvrdio je i potpredsjednik iz reda Hrvata Davor Pranjić, a otkazivanje Schmidtova dolaska u Banju Luku objavio je bošnjački potpredsjednik Ćamil Duraković, koji je isticao da je spreman sastati se sa Schmidtom te nije krio razočaranje potezom.

"Međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo je podlegla pritiscima i prijetnjama te kapitulirala pred politikama koje prijete miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", rekao je Duraković.

Na takav rasplet danas je likovao srpski čelnik u BiH Milorad Dodik. "Dakle, on (Schmidt) ne može ući ni u jednu instituciju u RS-u. Njemu je to savršeno jasno i vidim da je odustao od dolaska u Banju Luku. To je krizno za njega i dobro je da shvaća da nije dobrodošao", rekao je Dodik nakon sjednice vodstva njegova vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

U međuvremenu su se vodeći srpski dužnosnici okupili u Istočnom Sarajevu i izrazili potporu Dodiku navodeći kako je optužnica protiv njega politički motivirana. Nisu isključili mogućnost napuštanja rada u državnim institucijama BiH.

  • +20
Obraćanje Milorada Dodika nakon podizanja optužnice Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL