UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO SVIJET

Savjetnik saudijskog princa nije među optuženima za ubojstvo Kašogija

24.03.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Savjetnik krunskog princa Mohameda bin Salmana, koji je otpušten zbog povezanosti s ubojstvom novinara Jamala Kašogija, nije među 11 osumnjičenih za ubojstvo na tajnim suđenjima u Rijadu, iako su Saudijci obećali odgovorne privesti pravdi, rekao je Reutersov izvor upućen u situaciju.

Saudijski javni tužitelj optužio je 11 neimenovanih osumnjičenika u studenom, uključujući petoricu koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu zbog 'naređivanja i počinjenja zločina'. CIA i neke zapadne službe vjeruju da je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naručio ubojstvo, što Saudijska Arabija odbacuje.

Saud al-Katani, bivši bliski suradnik prijestolonasljednika, nije optužen te nije bio prisutan na suđenjima koja su počela u ožujku, reklo je Reutersu sedam izvora, koji su upoznati sa suđenjima, ali im nisu prisustvovali.

Dva regionalna izvora iz tajnih službi rekla su Reutersu par tjedana nakon ubojstva da je Katani nadgledao Kašogijevo ubojstvo i komadanje davanjem zapovijedi putem Skypea timu sigurnosnih i obavještajnih operativaca.

Saudijski je javni tužitelj rekao u studenom da je Katani bio u koordinaciji sa zamjenikom šefa tajne službe, Ahmedom al-Asirijem, koji je zapovijedio repatrijaciju Kašogija, kolumnista Washington posta koji je postao oštar kritičar prijestolonasljednikovih politika, nakon što je godinama bio unutar saudijskih struktura.

Tužitelj je rekao kako se Katani sastao s operativcima, zaduženim za repatrijaciju Kašogija. Kašogi se odupirao te je glavni pregovarač odlučio ubiti saudijskog novinara, naveo je tužitelj.

Asiri je jedan od optuženih, sedam je izvora reklo Reutersu.

Tri su izvora rekla kako su Maher Mutreb, glavni pregovarač za povratak Kašogija u domovinu, i Salah al-Tubaigi, forenzičar specijaliziran za autopsije, također optuženi te bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Izvori tvrde da su se optuženi branili tvrdnjama da nisu namjeravali ubiti Kašogija ili da su samo izvršavali zapovijedi.

  • +7
Jamal Khashoggi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Saudijska Arabija suđenjem želi udovoljiti međunarodnoj zajednici koja je oštro kritizirala Saudijsku Arabiju zbog ubojstva, a nakon slučaja neki su se investitori povukli iz Saudijske Arabije.

Vjerodostojna istraga i suđenje jedni su od zahtjeva, ali je Rijad odbio surađivati s UN-ovom istragom, smatrajući to uplitanjem u unutarnja pitanja.

Nejasno je kakvi su dokazi, ako su uopće, prezentirani na sudu. Kašogijevi ostaci nisu pronađeni, a Rijad tvrdi da nije primio zatraženu evidenciju od Ankare koja kaže da posjeduje zapise povezane s ubojstvom u kojima je Katani bitan akter.

Visoki turski službenik rekao je da je Ankara podijelila sve nužne informacije sa Saudijskom Arabijom, ali da suradnja nije bila uzajamna. Turska želi da Saudijska Arabija kaže gdje je Kašogijevo tijelo i kome se sudi u Rijadu.

Tri su izvora rekla da je predstavnik Kašogijeva obitelji bio prisutan barem na jednoj sjednici od započinjanja suđenja te da je zatražio da se Katanija dovede pred sud.

Katani i dalje ima utjecaj u prijestolonasljednikovom krugu, rekli su zapadni, arapski i saudijski izvori povezani s kraljevskim dvorom Reutersu u siječnju, što su saudijski službenici tada odbacili. Rekli su da je Katani pod istragom i da mu je zabranjeno putovati.

Suđenju mogu pristupiti diplomati SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Turske koje se poziva na suđenje netom prije započinjanja te ne smiju imati prevoditelje.