odgovorio renatu peteku

Savjetnik Grabar Kitarović odbacuje optužbe: Kakav sukob interesa? Nisam dobio ni kune subvencije

06.06.2018 u 17:30

Bionic
Reading

Predsjednik zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), poduzetnik i posebni savjetnik predsjednice Republike Tomislav Madžar odlučno odbacuje sve objede koje je na njegov račun na konferenciji za medije u utorak iznio zagrebački vijećnik stranke Naprijed Hrvatska Renato Petek

Vijećnik je Madžara optužio za sukob interesa jer sistematske preglede sportaša obavlja i u svojoj privatnoj poliklinici iako je član Upravnog vijeća Poliklinike Zagreb u vlasništvu Grada Zagreba, u kojoj se subvencionirano obavlja većina pregleda.

Madžar tvrdi kako nema nikakvog sukoba interesa, naprotiv, odlučio je, ističe, pomoći da sportaši u Zagrebu dobiju kvalitetan i stručan pregled. 'Po logici Renata Peteka, bilo koji doktor ili vlasnik neke poliklinike ne bi mogao ništa raditi', kazao je Madžar.

U razgovoru za tportal Madžar je izjavio kako nikad nije dobio ni kune subvencije od Grada iako na to ima pravo te sve preglede sportaša obavlja po cijeni od svega 32 kune plus PDV, dok drugdje u Hrvatskoj takvi pregledi stoje između 100 i 200 kuna, a u Italiji se, primjerice, naplaćuju čak 350 eura.

Kaže da je nakon što je 15 godina bio liječnik hrvatske nogometne i rukometne reprezentacije prije dvije godine otvorio Polikliniku Vaš pregled, koja je registrirana za obavljanje niza djelatnosti: medicinu rada, sportsku medicinu, ginekologiju, stomatologiju, obiteljsku medicinu, fizikalnu terapiju s rehabilitacijom i sistematske preglede, ima edukativni centar za prvu pomoć te zapošljava 25 ljudi.

  • +10
Tomislav Madžar Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'Sportski pregledi koje kolega spominje, a vjerojatno o tome ništa ne zna, su pregledi koji su problematični u cijeloj zemlji, gdje roditelji putuju desetke kilometara da bi obavili pregled ili čekaju u dugim redovima', kaže nam Madžar. Svjedoci smo, nažalost, toga da u posljednje vrijeme velik broj sportaša pogiba na sportskim igralištima iznenadnom smrću. Madžar objašnjava kako je zbog toga odlučio pomoći sportašima Grada Zagreba te je omogućio preglede i u Poliklinici Vaš pregled jer u Poliklinici Zagreb vladaju velike gužve, a on ima cijeli tim ljudi na raspolaganju.

'Naglašavam da me nikad nitko nije subvencionirao, što govori Petek', poručuje posebni savjetnik predsjednice.

  • +12
Milan Bandić o poboljšanju demografske slike u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregledi su uvjet za natjecanje i trebaju se obavljati dva puta godišnje, kaže Madžar, koji objašnjava da se vidi koliko Petek ne poznaje tematiku kad govori o broju sportaša i pregleda u Poliklinici Zagreb. Madžar navodi da Poliklinika Zagreb obavi između 40 i 45 tisuća pregleda godišnje, ali sportaša u Zagrebu je 60 tisuća. Kada se to pomnoži s dva pregleda godišnje, kaže Madžar, dobije se broj od 120 tisuća potrebnih pregleda. 'Gdje se obavi razlika od 80 tisuća pregleda?', pita Madžar vijećnika stranke Naprijed Hrvatska i odmah odgovara: 'Ili se ne obave ili se samo pečatiraju ili postoje entuzijasti poput mene koji to rade za 32 kune.'

Radi usporedbe, kazao je da sistematski pregled za vozačku dozvolu košta 430 kuna.

'Umjesto da me se pohvali zato što obavljam preglede koje ne žele raditi kolege jer cijena nije definirana zato što Grad Zagreb nije predvidio subvenciju za toliku količinu pregleda, mene se proziva da sam u basnoslovnim ugovorima', poručuje Madžar.

Cijeli svoj život, ističe, posvetio je sportu te se i dalje planira baviti sportskom medicinom, što je i doktorirao i što predaje na Zdravstvenom veleučilištu kao docent.

'Uvjeren sam da će Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić kao veliki prijatelj sporta naći način da subvencionira preglede za sve sportaše, a da će onda taj primjer slijediti sve sportske zajednice u lokalnim zajednicama te time sport i sportsku medicinu omogućiti što većem broju građana, znajući koliko je sport bitan za prevenciju pretilosti i ostalih nezaraznih bolesti', zaključio je Madžar.