N/A

Savarin od limuna i meda

08.01.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Savarin je kolač koji se peče u obliku prstena i koji se nakon pečenja natapa sirupom pomiješanim s rumom, punjen šlagom ili nekom drugom kremom. Kreirala su ga braća Julien, slavni pariški slastičari koji su mu dali ime po Brillat-Savarinu, poznatom gastronomu iz 17. stoljeća koji im je odao tajnu spravljanja sirupa

SASTOJCI:

(za 6 osoba)
250 g brašna
1 žličica soli
15 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog
naribana korica 1 limuna
2 žlice meda
6 jaja
100 g maslaca, vrlo mekog
90 ml svijetlog ruma

za sirup:
250 g šećera
250 ml vode
1 limun
1 štapić vanilije

PRIPREMA:

Prvo napravite sirup. Zagrijte šećer i vodu u posudi na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Odrežite koricu limuna u trakama (samo žuti dio) i dodajte ih u sirup. Razrežite štapić vanilije vodoravno po pola, ostružite sjemenke i dodajte i njih u sirup zajedno s polovicama štapića. Kad je šećer rastopljen, pustite da zavrije i kuhajte oko pet minuta. Ohladite, izvadite limunovu koricu, štapić te procijedite sirup. Sirup se može čuvati par tjedana u hladnjaku.
Pomiješajte prosijano brašno sa soli, suhim kvascem ili fino razmrvljenim svježim i koricom od limuna.
Zagrijte malo med, tek toliko da postane tekući, ali ne i vruć. U drugoj posudi tucite zajedno med s tri jaja. Dodajte tu smjesu u brašno s omekšalim maslacem i tucite s mikserom oko tri minute, dok nije glatko. Razmutite ostatak jaja i dodajte ih malo po malo u smjesu s brašnom, miješajući s mikserom cijelo vrijeme na srednjoj brzini. Miksajte još nekoliko minuta, prebacite smjesu u čistu posudu, pokrijte je i ostavite na toplom da se udvostruči. S obzirom da smjesa ima dosta jaja i maslaca, to bi moglo trajati nekoliko sati, ali provjeravajte svakih pola sata. Premažite maslacem kalup u obliku prstena ili za kuglof. Kad se tijesto vidljivo napuhnulo, prebacite ga u namašćeni kalup, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se ponovno diže na toplom oko pola sata, dok ponovno ne počne dizati. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Kad se tijesto ponovno napuhnulo, maknite foliju i pecite 20-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju i dok se ne počne odvajati od stijenki kalupa. Ostavite u kalupu da se ohladi oko pet minuta u kalupu, zatim izvadite na rešetku i pustite da se hladi dok kolač nije tek mlak. Drvenim štapićem za ražnjiće ispikajte ga sa svih strana i vratite u kalup. Zagrijte sirup (neka bude vruć), dodajte u njega rum i prelijte preko kolača. Kad tijesto upije sav sirup, ponovno ga izvadite iz kalupa i ohladite na tanjuru za serviranje. Servirajte ga narezanog na ploške, najbolje sa svježim jagodama i tučenim slatkim vrhnjem.