JOHN KERRY

Saudijska Arabija iznimno je važna SAD-u

04.11.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je za vrijeme posjeta Saudijskoj Arabiji istaknuo da je ta zemlja iznimno važan saveznik SAD-a

Kerry, koji se nalazi na turneji po regiji, u ponedjeljak ujutro se sastao s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, a tijekom dana predviđen je i njegov razgovor s kraljem Abdulahom.

'Pred nama su razgovori o vrlo važnim pitanjima kako bismo bili sigurni da se saudijsko-američki odnosi odvijaju normalno, odnosno da se kreću naprijed te da se bavimo stvarima koje moramo privesti kraju', rekao je Kerry u američkom veleposlanstvu u Rijadu.

Odnos Washingtona sa Saudijskom Arabijom ključan je za regiju suočenu s promjenama i izazovima, od tranzicije u Egiptu do građanskog rata u Siriji.

'Saudijci su nam svima iznimno važni. Saudijska Arabija uistinu je igrač više lige u arapskom svijetu zajedno s Egiptom', kazao je.

Vlasti Saudijske Arabije, glavnoga arapskog saveznika Washingtona, gnjevne su jer smatraju da je vanjska politika Obamine administracije neuvjerljiva budući da Izraelcima dopušta nastavak izgradnje naselja na palestinskim teritorijima te nastavak sukoba u Siriji.

Zabrinutost stanovništva djelomično je utemeljena i na strahovanju da bi potezi Baracka Obame da se smanje napetosti s Iranom, glavnome regionalnom neprijatelju Rijada mogli pružiti mogućnost proširenja utjecaja na arapske zemlje.