RAZMJERI TRAGEDIJE

Sateliti snimili detalje poplava u Slavoniji!

22.05.2014 u 17:59

Bionic
Reading

Copernicus, europski program koji radi na razvoju informacija o stanju u okolišu i vremenskim uvjetima koji se prikupljaju sa Zemlje i sa satelita Earth Observation objavio je ovih dana vrlo detaljne karte poplava u regiji

Uvela ga je Europska komisija uz potporu Europske svemirske agencije (ESA) te Europske agencije za okoliš (EEA).

Copernicus prati i predviđa stanje okoliša na kopnu, moru i u atmosferi kako bi pomogao u ublažavanju klimatskih promjena, u razvoju strategija prilagodbe, u efikasnom upravljanju hitnim situacijama te u poboljšanju sigurnosne situacije svih stanovnika.

Među ostalim, Copernicus objavljuje informacije o prirodnim katastrofama kao što su šumski požari i poplave kako bi se spriječile žrtve i razaranje imovine te štete u okolišu.

Otvoren je za sve korisnike mada je posebno namijenjen državnim dužnosnicima.

Prognoze poplava

Sateliti Earth Observation dizajnirani su za snimanje Zemlje iz orbite. Slični su špijunskim satelitima, međutim namijenjeni su za civilne projekte kao što je promatranje okoliša, kretanje vremena i izrada geografskih karata. Kruže na visinama između 700 i 800 km. Za jedan obilazak oko Zemlje treba im oko 100 minuta. Za to vrijeme Zemlja se okrene za 25 stupnjeva. Uređaji različitih satelita mogu pratiti različite pojave i promjene - od aktivnosti vulkana kao što je Etna, požara i širenja dima, stanja ozonske rupe, preko meteoroloških prilika do stanja u vegetaciji, emisija stakleničkih plinova i izlijevanja nafte. Kreću se putanjama koje prolaze nad polovima.

U sklopu istog projekta 12. svibnja napravljena je karta koja pokazuje vjerojatnost ponavljanja poplava u petogodišnjem razdoblju – crvenom bojom označene su rijeke za koje je vjerojatnost visoka, a žutom za koje je mala (kliknite na kartu desno).

Precizne karte poplavljenih područja u Slavoniji možete vidjeti na ovom linku.