traže t-72

Sastanak Putina i Vučića u Moskvi: Srbi žele MIG-ove i 30 tenkova

27.03.2017 u 19:43

Bionic
Reading

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je u ponedjeljak na sastanku s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi kako se nada da će se odnosi dviju država 'razvijati pozitivno i u duhu prijateljstva, ma kako se razvijala politička situacija', a srbijanski premijer očekuje da ruska vojna pomoć čim prije stigne u Srbiju, prenijeli su beogradski mediji iz Moskve

Ruski predsjednik bio je u ponedjeljak domaćin srbijanskom premijeru u Moskvi i neizravno podržao Vučićevu kandidaturu za predsjednika Srbije izrazivši očekivanje da će 'predstojeći predsjednički izbori proteći na najvišoj razini, uz želju za uspjehom aktualnim vlastima, prenose beogradski mediji.

Putin je istaknuo da su zajedničkim naporima odnosi Srbije i Rusije u trgovinsko-ekonomskoj sferi promijenjeni te da je najveći porast - od oko  40 posto - zabilježila isporuka poljoprivrednih proizvoda.

Beogradski mediji prenose da je predsjednik Rusije u razgovoru s Vučićem ocijenio kako se 'situacija u regiji donekle zaoštrava'.

Vučić je zahvalio Putinu na osobnoj potpori i podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu Srbije poručivši da je 'moguće povećati trgovinsku razmjenu između dviju država'.

Istodobno, Vučić očekuje da će predsjednik Rusije što prije potpisati uredbu temeljem koje bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju.

'Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj suradnji. Putin je rekao da je osobno odobrio sve ono o čemu sam razgovarao s (ministrom obrane) Sergejom Šojguom, u vezi 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest zrakoplova MIG 29. Poslije današnjeg razgovora, u najhitnijem vremenu očekujem da predsjednik potpiše uredbu, što bi značilo da sve ono što smo dogovorili konačno stiže u Srbiju', rekao je Vučić novinarima beogradskih medija.

Vučić je Putinu, kako prenose beogradski mediji, naglasio da 'Srbija čvrsto stoji na modelu vojne neutralnosti, koju mora sačuvati' i da je to 'pitanje i slobode i nezavisnosti', što je ruski šef države 'u potpunosti podržao'.

Vučić i Putin - o prijateljstvu i podršci Autor: b92

Vučić je uoči posjeta Moskvi najavio da će s Putinom u četiri oka razgovarati o ekonomskoj, vojno-tehničkoj i suradnji u vojnoj industriji te o suradnji na području turizma, a državna izaslanstva zasebno će se sastati s predstavnicima ruske vlade.

Današnji sastanak deseti je susret Vučića i Putina, a u Moskvu su s Vučićem doputovali i ministar obrane Zoran Đorđević i ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

Komentirajući za RTL Danas naoružavanje Srbije bivši ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da 'Vučić svašta priča, tome smo već godinama svjedoci'.

'To nas u ovom trenutku ne treba zabrinjavati. Naš proračun je veći nego što je proračun u Beogradu. Imaju veću vojsku, ali oni su tako daleko... Vidio sam u kakvom je stanju njihova vojska. Ne doživljavam to kao nekakvu prijetnju', rekao je Kotromanović.

Na potpitanje znači li to da su preslabi, odgovorio je potvrdno.

'Jesu, i to govorim odgovorno. Oni izdvajaju iz svog proračuna 94 posto za operativne troškove. Ne znam odakle im sredstva za ovo što misle nabaviti.'