NUKLEARNI IRAN

Sarkozy za sankcije dosad neviđenog intenziteta

22.11.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Predsjednik Francuske, Nicolas Sarkozy, danas je čelnicima i vladama Njemačke, SAD-a, Japana i Velike Britanije, kao i predsjedniku Europskog vijeća i predsjedniku Europska komisija, u pogledu informiranja članica EU-a, uputio pismo o iranskom nuklearnom pitanju u kojem zagovara usvajanje 'novih sankcija dosad neviđenog intenziteta'

'Iranski režim sada već više od 10 godina razvija ilegalni nuklearni program i vojne nuklearne sposobnosti, kao što je IAEA upravo i pokazala. Šest rezolucija Vijeća sigurnosti već je pokušalo sankcionirati obavljanje tih djelatnosti. Upravni odbor IAEA-e je upravo izdao novu rezoluciju osuđujući obavljanje tih iranskih aktivnosti', kazao je Nicolas Sarkozy

Ovakve akcije iranskog režima predstavljaju teške i uporne prijetnje miru. Osim neprihvatljivog rizika od nuklearnog oružja, mogli bi izazvati i vojne eskalacije u regiji s katastrofalnim posljedicama za Iran i za svijet.

'Dok Iran ubrzava svoj nuklearni program, odbijajući pregovarati i osuđujući tako svoj narod na izolaciju, Francuska zagovara usvajanje novih sankcija dosad neviđenog intenziteta kako bi se uvjerilo Iran da mora pregovarati', naglasio je Sarkozy.

Stoga Francuska predlaže da Europska unija i njezine države članice, kao i Sjedinjene Države, Japan i druge zemlje donesu sljedeće odluke: hitno zamrzavanje imovine Iranske središnje banke i obustava kupovine iranske nafte (naime, Francuska je započela konzultacije sa zemljama u regiji u tom pogledu).

'Pozivamo Iran da odmah obustavi sve nuklearne i balističke aktivnosti koje su zabranjene Ugovorom o neproliferaciji nuklearnog oružja i rezolucijama Vijeća sigurnosti i IAEA-inog Upravnog odbora te da pojasni svoj nuklearni program u potpunosti i da bezuvjetno surađuje s IAEA-om', kazao je Sarkozy.

Nadalje, francuski predsjednik poziva Iran da prekine prijetiti svojim susjedima i zemljama u regiji.

'Ukoliko Iran prihvati gore navedeno, dobronamjerni pregovori na kakve je naša zemlja uvijek pozivala, ostaju i dalje mogući', zaključio je Sarkozy.