PREDSJEDNIČKE NEDAĆE

Sarkozy pokušava kupiti Francuze 'socijalnim PDV-om'

18.01.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Zadnji sastanak socijalnih partnera, vodećih sindikata i predsjednika Republike, održan danas u Elizejskoj palači, pratile su preuzetne izjave čelnika i veoma mlaki rezultati. Tako je Nicolas Sarkozy na kraju sastanka najavio da će vlada uložiti 430 milijuna eura u zapošljavanje mladih i naobrazbu nezaposlenih, dok su sindikati govorili, u najboljem slučaju, o podijeljenom ishodu susreta. U doba financijske krize, sa svježim vijestima o smanjenju kreditnog rejtinga Francuskoj i povećanom stopom nezaposlenosti, vladi je iznimno stalo da se u predizborno vrijeme pokaže ne samo socijalno osjetljivom, već i spremnom na odlučujuće poteze za brzi oporavak gospodarstva. S druge strane, sindikati su prišli dijalogu s listom jasnih zahtjeva čiji je cilj prije svega bio spriječiti vladu da ih 'instrumentalizira u političke svrhe'

No iza kulise o postizanju društvenog konsenzusa i mjera kojima će se smanjiti nezaposlenost nalazi se glavni politički ulog kraja Sarkozyjevog mandata, nova porezna mjera nazvana 'socijalni PDV'.

Novom mjerom, objašnjeno je početkom godine, visoki troškovi socijalnog osiguranja prebacili bi se na teret potrošnje. Kao glavni uzrok navodila se visoka cijena rada u Francuskoj, dok bi oporavak gospodarstava i povećanje konkurentnosti bili direktne posljedice uvođenja novog poreznog opterećenja. Barem su tako vladini ministri u posljednje vrijeme predstavljali inicijativu.

No vladinu strategiju koči nekoliko faktora. Za početak nije jasno razjašnjeno kako bi novi porez točno funkcionirao, koji bi bili izuzeci od pravila (kojih bi moralo biti), koje je njegova direktna veza sa stvaranjem novih radnih mjesta i smanjenjem deficita. Zatim, mjera je posve opravdano visoko nepopularna među radnicima i sindikatima, a prema anketama, dvije trećine Francuza joj se protivi. Stručnjaci su već niz puta istaknuli kako će mjera djelovati veoma neujednačeno i kako će najteže pogoditi najsiromašniji sloj stanovništva, budući da imućni sloj manje participira u ukupnoj potrošnji.

Iako je ministar financija najavio da bi se nova porezna stavka mogla uvesti i prije izbora u travnju, Sarkozy je danas tek oprezno spominjao kako valja krenuti u smjeru 'pojačane diversifikacije izvora financiranja' bez da je izrijekom spominjao 'socijalni TVA'. Ukratko, ostavljen je površni dojam čelnika koji provodi velike reforme i koji je socijalno angažiran, bez ikakvog društvenog konsenzusa na vidiku.