OSTAJE LI KAZNA OD 10 GODINA ZATVORA?

Sanaderovi odvjetnici gotovi s dokazivanjem na Vrhovnom sudu

01.04.2014 u 16:58

Bionic
Reading

Nakon dva dana rasprave na Vrhovnom sudu, Ivo Sanader i njegovi odvjetnici završili su s obrazlaganjem žalbe na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je bivši premijer osuđen u aferi Ina - Mol na deset godina zatvora. Sanader i dalje tvrdi da je žrtva političkog progona

Odvjetnica Jadranka Sloković rekla je u razgovoru za tportal.hr kako je zadovoljna dvodnevnom raspravom pred Vrhovnim sudom te, naravno, nije htjela prejudicirati ishod presude.

'Dobili smo dovoljno vremena da se izlože žalbe i možemo reći da je postupak bio sasvim korektan. Vrlo smo zadovoljni vođenjem postupka i sudskim vijećem', rekla je Sloković i dodala kako se nada da će njihova argumentacija biti prihvaćena i da će se Sanader proglasiti nevinim.

Tri člana vijeća Vrhovnog suda - Zdenko Konjić, Dražen Tripalo i Marin Mrčela - trebali bi već do petka donijeti pravomoćnu presudu, no ona neće biti objavljena sve dok se ne napiše s detaljnim obrazloženjem, što može trajati 30-ak dana. 'Ako se presuda ukine, mi ćemo to znati i prije, jer se najprije kreće s ukidanjem mjere zatvorske kazne', rekla je Sloković.

Ivo Sanader nakon današnjeg ročišta ponovio je da se smatra žrtvom političkog progona i dodao: 'Uvijek imate nekoga tko prizna i kasnije kaže da mu je Sanader rekao da to napravi.'

Inače, Sanader je osuđen na 10 godina zatvora za afere Ina - Mol i Hypo, odnosno za primanje mita od 10 milijuna eura od šefa Uprave MOL-a Zsolta Hernadija te za uzimanje provizije za ugovaranje kredita s Hypom u vrijeme dok je Sanader još bio zamjenik ministar vanjskih poslova.

Sloković je rekla da smatraju kako je najspornija činjenica da je Županijski sud u Zagrebu (pod predsjedavanjem suca Ivana Turudića) odbio pozvati Zsolta Hernadija kao svjedoka u postupku ili ga barem ispitati putem video-linka.

Također, kaže da smatraju problematičnim to što je krunski svjedok Robert Ježić (preko kojega je navodno isplaćeno pet milijuna eura mita, op. a.) odbio svjedočiti na sudu i to što još nije uplatio tih pet milijuna mita na račun suda, premda je bio obećao da će to napraviti u što kraćem roku. 'Pogrešno su utvrđene činjenice u odnosu na to da je Sanader sklopio štetan ugovor za Inu. Sud je to sam ocijenio, bez stručne pomoći, usprkos financijskim pokazateljima koji govore da je Ina nakon toga puno bolje poslovala', kaže Sloković koja inače smatra da je Ježić kupio slobodu optuživši Sanadera da je primao mito.

S druge strane, Uskok je uvjeren da je Sanader kriv za korupciju u slučaju Ina - Mol i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo da traže od Vrhovnog suda maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina.