KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Sanaderove zasluge za ulazak u EU ne mogu se zanijekati

06.07.2013 u 17:21

Bionic
Reading

'Moj odnos s bivšim premijerom Ivom Sanaderom nije bio nimalo idiličan, ali se njegove zasluge u procesu pristupanja EU ne mogu zanijekati jer on je doista vjerovao u cilj članstva, te je učinio nekoliko prijelomnih poteza', kazala je Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica vanjskih poslova i sadašnja pomoćnica glavnog tajnika NATO-a u intervjuu za Novi list

'Nisu spomenuta mnoga imena, ni branitelji, pa bi u tom kontekstu to možda moglo proći. A činjenica je da su vjerojatno svi oprezni zbog sudskih postupaka koji se trenutno vode protiv njega', kazala je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Novi list, komentirajući to što u danima proslave i oko nje nije bilo spomenuto ime bivšeg premijera Ive Sanadera koji je trenutno na odsluženju kazne.

'No, bez obzira na sve ostalo i činjenicu da naši odnosi nisu bili nimalo idilični, smatram da se njegove zasluge u ovom procesu ne mogu zanijekati jer on je doista vjerovao u cilj članstva, te je učinio nekoliko prijelomnih poteza, a u vrijeme tadašnje vlade dobili smo mišljenje Europske komisije o članstvu, datum za početak pregovora, završio je proces screeninga, otvoren je i zatvoren niz poglavlja', rekla je Grabar Kitarović i dodala kako je učinjeno puno i na ispunjavanju političkih, gospodarskih i drugih kriterija.

'Nije sve možda išlo kako je trebalo, bilo je i puno propusta, ali mislim da se dijelovi povijesti ne mogu preskakati bez obzira na to kakvi će u konačnici biti ishodi ovih sudskih postupaka', rekla je Grabar Kitarović

Bivša šefica diplomacije kazala je, između ostalog, i kako ne može isključiti povratak na hrvatsku političku scenu nakon isteka mandata u Bruxellesu.

'To je pitanje koje mi često postavljaju. Moj ugovor ističe sredinom sljedeće godine. Normalno je da sam se počela raspitivati za različite poslove i mogućnosti jer mislim da 'adhocracija' nije dobra politika ni za državu niti za pojedince. Tako da razmišljam što i kako, razgovaram s obitelji, ali nisam još donijela nikakve odluke. Ne bih isključila povratak u politiku, ali isto tako ne bih rekla da je to nešto definitivno. Istina je da se cijeli moj život nekako vrti oko diplomacije i politike, tako da je i to moguće, ali moguć je i angažman u različitim institutima koji se bave politikom i diplomacijom. No, u ovom trenutku nemam konkretnih planova. Ali da ću se jednog dana vratiti u Hrvatsku – to je sasvim sigurno', kazala je Grabar Kitarović.

Intervju u cjelosti možete pročitati ovdje