DW O REGIONALNOJ HOBOTNICI

Sanader ubirao proviziju od Hypo banke?

  • Autor: tportal.hr/DW
  • Zadnja izmjena 14.12.2009 15:07
  • Objavljeno 14.12.2009 u 13:55
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Sipa Press / Autor: A.S.M.

Banka Hypo Group Alpe Adria iz Klagenfurta brzinom munje postala je važan čimbenik u cijeloj regiji, a sada njezina zvijezda isto takvom brzinom očito naglo pada, ocjenjuje dopisnik njemačke novinske agencije DPA iz Zagreba Thomas Brey

Prema svjedočenju Wolfganga Kulterera koji je do 2006. dugo godina bio na čelu banke HGAA i koji je u međuvremenu osuđen u Austriji zbog krivotvorenja poslovnih knjiga ove banke, banci je vrata u Hrvatskoj osobno otvorio bivši premijer Ivo Sanader, prenosi Deutsche Welle. Na ovu tvrdnju se nadovezuju nepotvrđeni medijski napisi da je Sanader za posredovanje u davanju kredita u iznosu od četiri milijuna njemačkih maraka dobio proviziju od 800 tisuća maraka. Hrvatska oporba prošle je godine bezuspješno pokušavala dobiti informaciju o navodnoj Sanaderovoj zbirci dragocjenih satova.

Krediti za mutne poslove zločinaca

Ostaje tajna i to kako je ta banka mogla pomoći u više nego mutnim poslovima s nekretninama bivšeg generala Vladimira Zagorca. Ona je dala kredite u iznosu od 260 milijuna eura za nekretnine u Puli, Rovinju, Dubrovniku i na otoku Hvaru. Do tog iznosa je, u svakom slučaju, došlo hrvatsko Državno odvjetništvo. Osim Zagorca koji je sada u zatvoru, Hypo Group Alpe Adria je pomagala i osuđenika za ratne zločine iz Osijeka, Branimira Glavaša. Navodno je upravo on bio glavna podrška te banke u Slavoniji, piše DW.

Gubici ne čude

U Sloveniji pak Hypo Group Alpe Adria dominira trećinom tamošnjih poslova s leasingom. Posljedica toga jest da bi, s obzirom da i najveći financijski holdinzi Slovenije poput Istrabenza ili NFD-a imaju probleme, u poteškoće mogao zapasti i njihov glavni financijer HGAA. Banka je u velikom stilu ušla i u posrnulu Pivovarnu Laško, s ključnim ulozima i u drugim sektorima. Obaveze prema pivovari su namirene zalogom utjecajne izdavačke kuće Delo. Ali banka mora strahovati i za 40 milijuna eura kredita koji je dodijelila luksuznom hotelu Kempinski Palace u Portorožu. I s druge strane obale, u hrvatskom dijelu Savudrije, stoji još jedan hotel lanca Kempinski u kojem je 70 milijuna eura, koji potječu iz banke HGAA. Kada će taj novac banka dobiti nazad, veliko je pitanje.

arhiva tportala

arhiva tportala

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a


Glas Istre, 23. rujan 2006.
Otkaz novinarima za napise o banci Hypo Group Alpe Adria

Prije tri godine sedam novinara lista Glas Istre moralo je napustiti svoja radna mjesta jer su, kako se čulo, previše kritično pisali o Hypo Bank Alpe Adria. Izvještavali su, na primjer, da je u nacionalnom parku na otočju Brijuni, nakon što je ta banka kupila zemljište, ono pretvoreno u građevinsku zonu. U Dubrovniku se dogodio sličan slučaj. Ili vijest da su suradnici Hrvatskog fonda za privatizaciju, prije svega njegov dopredsjednik Krešimir Starčević, dospjeli na platnu listu banke nakon što su učinjene usluge Hypo banci, i to u vrijednosti od nekoliko milijuna. Ostaje otvoreno i pitanje zašto je prodan sektor banke Hypo Consultants za samo 160 milijuna eura nepoznatom novom vlasniku - mada je procijenjena vrijednost tog sektora bila čitavih milijardu i 500 milijuna eura.

Korupcija je svakodnevni posao

Hrvatski list Nacional navodno raspolaže tajnim izvješćem glavne vlasnice HGAA, Bavarske pokrajinske banke (Bayern LB) o poslovnoj praksi njene banke iz Koruške. U njemu se detaljno izvještava o tome kako Hypo Group Alpe Adria preko izmišljenih tvrtki šalje novac u Lihtenštajn da bi ga kasnije opet investirala u Hrvatsku. Izgleda da je i poslovna strategija svugdje bila ista. Političarima, među kojima se spominje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, navodno su osiguravani krediti po nevjerojatno povoljnim uvjetima - ili su čak plaćane provizije, a oni su onda banci omogućavali povoljne poslove. Banka je navodno stajala i iza izborne kampanje vladajuće stranke, HDZ-a.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi