POLITIČKA ANALIZA

Sanader se boji istraga, HDZ se boji Sanadera

14.10.2010 u 13:20

Bionic
Reading

Ivo Sanader kani okušati sreću u Saboru, odjeknulo je samo dva dana nakon što mu je omogućeno raskazivanje u tom visokom domu. No je li riječ o tome da bi odbjegli premijer radije glancao zastupničke, nego li klupe u Remetincu ili mu se glavom opet mota povratak u neke za njega sretnije dane pa, da bi taj san postao java, kreće u buđenje navodno sedam odanih spavača? Od kojih jedan, doduše, trenutačno drijema u Remetincu

Da je Sanaderova želja za drugom stranom Markovog trga samo način traženja privremenog zaklona, komentirali su redom svi politički analitičari s kojima je razgovarao tportal.

'Dobivanje zastupničkog imuniteta glavni je cilj aktivacije zastupničkog mandata odbjeglog premijera Ive Sanadera', smatra politički analitičar Višeslav Raos

Objašnjava da je, 'premda se taj imunitet može i izgubiti, ovdje ipak riječ o mogućoj taktičkoj igri za odugovlačenje istraga' s obzirom na broj afera u kojima se spominje Sanaderovo ime.

Na tom tragu razmišlja i profesor Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša, kojemu se najnoviji potez odbjeglog premijera 'u vidu prizivanja zastupničkog imuniteta čini posve normalnim, jer bi to ipak moglo usporiti istrage'.

Koliko su one odmaknule i vode li se uopće u njegovom smjeru, teško je jednoznačno govoriti, jer zasad postoje samo brojna medijska nagađanja budući da službeno usta glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nisu po tom pitanju otvorena.


HDZ STRAHUJE, ČUDNI SU PUTEVI SDP-OVI

U međuvremenu, Sanaderova nekadašnja stranačka braća poručuju da ga se ne boje, ali Raos smatra da je ovime 'uspio zbuniti i šokirati bivše kolege'. Istovremeno, propitkuje 'mogućnost da sve poruke koje je Sanader slao prije neki dan na svom svjedočenju, a s obzirom na njegovo i držanje Povjerenstva, možda nisu bile namijenjene samo HDZ-u te Jadranki Kosor, nego i Zoranu Milanoviću'.

Ako je suditi prema navodnom oduševljenju koje je Sanaderov potez prouzročio u SDP-u te, blago rečeno, neobičnom ponašanju te stranke u Saboru prije neki dan, možda to nije za odbaciti.

Toga se boji i politički analitičar Davor Gjenero, koji drži da je u tom slučaju 'riječ o opasnoj Milanovićevoj odluci, koja će rezultirati zaustavljanjem istraga o korupciji što će biti kobno'.

OSTAJE LI JADRANKA KOSOR NA KONJU I TKO DRŽI LANCE?

Što se tiče HDZ-a i Jadranke Kosor, 'Sanader joj je već figurativno poručio da zauzda lance Bajiću i ministru policije Tomislavu Karamarku. Ako ona to učini, izgubit će politički legitimitet, a ako to ne učini, izgubit će vlast, pri čemu SDP vidi svoju šansu', ocjenjuje Gjenero.

Grubiša smatra da se 'HDZ ipak boji i zbija redove strahujući od Sanadera kao političke aveti ili strašila koje želi raspodijeliti političku odgovornost pa ga svakako u tome i u povratku u Sabor želi spriječiti'. No, dodaje, 'to će biti teško izvesti pa su zato uplašeni pred neugodnostima koje bi im Sanader mogao priuštiti u Saboru'.

I Raosu se čini da 'zakonskih prepreka za to nema', ali je svjestan i tko zna kakve začkoljice koja bi mogla izaći iz kuhinje Vladimira Šeksa, potpredsjednika Sabora i HDZ-ovog pravnog maga.

Da se iza tog brda nešto valja, dao je novinarima u Saboru naslutiti i sam Šeks, dakako u svom stilu, kad je Sanaderov povratak u saborske klupe opisao kao 'eventualno možebitan'.

'HDZ-u to sigurno ne bi odgovaralo', smatra Raos, objašnjavajući da 'iako je sa Sanaderovom zlatnom erom gotovo, njegovo posljednje ukazivanje u javnosti pokazalo je da on još uvijek svojim retoričkim sposobnostima i držanjem može zasjeniti HDZ'. No ističe da je 'jasno kako to ne može učiniti dugoročno i nikako ne sam'.

MOJE ŽELJE, MOJI SNOVI - HTIJENJA ODBJEGLOG PREMIJERA

Možda bi mu u tome onda moglo pomoći navodno još uvijek odanih mu sedam obožavatelja pri čemu bi HDZ mogao izgubiti većinu. Među spavačima su, nagađa se, Luka Bebić, Mario Zubović, Petar Selem, Stjepan Fiolić i Jerko Rošin koji već jesu u Saboru te Bianca Matković, koja bi svoj mandat tek trebala aktivirati. Tu je još i Mladen Barišić, koji sada jest u Remetincu, ali i on je svoj mandat friško aktivirao te zamrznuo, ostavljajući tračak mogućnosti da, osim lagodne mirovine, boravak u pritvoru ipak zamijeni onim u Saboru.

Međutim, nijednom se spomenutom analitičaru Sanaderovi spavači ne čine kao izgledan scenarij. Gjenero smatra da se radi o 'Sanaderovom skupu lijepih želja, koji neće biti realiziran'. Osim toga, mnogi od navedenih već su više puta, barem javno, iskazivali odanost novoj šefici, a tu je i primjer jednog Gordana Jandrokovića, koji je Sanaderu virio iz skuta, da bi potom na njega sasuo drvlje i kamenje. Moglo bi se pitati čiju to jamu želi zatrpati.