ANALITIČARI O PISMU

'Sanader sada želi unovčiti svoje žetone'

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 10.06.2011 16:12
  • Objavljeno 10.06.2011 u 12:00
Ivo Sanader (7)

Ivo Sanader (7)

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ljubitelj klapske pisme, bivši hrvatski premijer, a danas salzburški uznik Ivo Sanader, iza rešetaka postao je i ljubitelj pisanja pisama. U posljednjem u nizu, objavljenom jučer, u kojem se obratio javnosti, naveo je kako će na ročištu 21. lipnja zatražiti izručenje u Hrvatsku koja za njega još do nedavno nije bila zemlja vladavine prava. Novi obrat daje naslutiti da je Sanader definitivno odlučio otići u solističke vode nakon što je poodavno napustio 'klapu'

Razloge za to sociolog Dražen Lalić vidi u tajmingu i činjenici da bi, ako pred sud izađe nakon izbora, Sanader mogao biti lanjski snijeg.

'Mislim da je odvjetnik Zvonimir Hodak to najbolje definirao – Sanader sada želi unovčiti svoje žetone. Riječ je o informacijama koje posjeduje i ako ih ne plasira sada, nakon izbora one će biti lanjski snijeg. Tada neće biti toliko zanimljiv i ostat će pod nadzorom pravosuđa. Tajming je jako važan i u dogovoru s odvjetnicima on procjenjuje da je sada taj trenutak. Odveć je iskusan i lukav i zna da sada mora odigrati na pravu kartu', kazao je Lalić.

USKOK ga nije ispitao?

O informacijama koje su se pojavile u pojedinim medijima da su hrvatskiistražitelji u Salzburgu već pet puta neuspješno pokušali ispitatiSanadera, ali ne njegovom krivicom, njegova obrana ne zna ništa, aslužbena tijela zbog uskočke istrage službeno šute. Uvid u spis,ponavlja odvjetnik Goran Suić, još uvijek nisu dobili.

Ni neće, sve dokSanader ne da iskaz USKOK-ovim istražiteljima, a oko daljnjih koraka utom kontekstu, od bliskih izvora doznaje se da bi se mogli dogovoriti. No zbog svih pravnih i političkih peripetija u Sanaderovuslučaju, možda dogovor neće biti ni potreban jer dotad možda već nasnagu stupe i jučer s Vlade Saboru poslane izmjene Zakona o kaznenompostupku kojima se, uz ostalo, okrivljeniku konačno dopušta da ima uvid uspis od početka postupka što dosad nije bio slučaj. (A.Ž.)

Ugledni sociolog smatra da uz političke postoje i privatni razlozi zbog koji bivši premijer želi natrag u Hrvatsku.

'Šest mjeseci u zatvoru za nekoga tko je uživao sve povlastice i privilegije je dosta. Doduše i u Hrvatskoj ga čeka isto, ali bi ga tu češće mogla posjećivati rodbina i prijatelji.

Moja procjena je da do njegova suđenja neće doći prije izbora iako bi on to žarko želio.To će se sada otezati jer gotovo je nemoguće i pomisliti da ljudi iz današnje Vlade koji su bili i u i onoj koju je on vodio nisu ništa znali.

A upravo takvu poruku nam šalje Jadranka Kosor. Žele se politički distancirati od njega, a više je nego jasno da su neki znali, neki su sudjelovali u svim tim marifetlucima, neki su znali i šutjeli, a četvrti pak su propustili kontrolirati iako je to bila njihova domena djelovanja', smatra Lalić.

Politički analitičar Davor Gjenero mišljenja je da je Sanader malo pogubio konce i da sebe još uvijek doživljava premijerom, što odavno nije.

Sanader zaboravlja da već dugo nije aktivni politički čimbenik i očito je da miješa stvari. Njegovo pismo za izručenjem nije upućeno tamo gdje je trebalo biti – austrijskom pravosuđu. Nema nikakve potrebe da Sanader zahtjev koji misli podnijeti sudu prezentira hrvatskoj javnosti. Groteskno je da se on, nakon što je donesena odluka o tome da Hrvatska završava pregovore s EU, oglašava na tu temu jer u vrijeme kada se odluka donosila tvrdio je da, barem u njegovom slučaju, Hrvatska nije zemlja vladavine prava', istaknuo je Gjenero.

Prema njegovu mišljenju, ovo je još jedan u nizu spinova koji imaju za cilj stvoriti drukčiju sliku o bivšem premijeru.

'On je u kratkom periodu poslao dva međusobno kontradiktorna pisma. Iz toga se da zaključiti ili da se radi o osobi koja nema dostatno obrazovanje za donošenje racionalnih odluka ili se radi o pokušaju spina i utjecaja na javnost.

U slučaju Sanader ipak je riječ o ovom drugom. Čini mi se nakon svega da je Sanader malo pogubio konce jer sebe još uvijek doživljava kao predsjednika Vlade i da zaboravlja da se nalazi u zatvoru', zaključio je Gjenero.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi