OŠTRA DIPLOMATSKA OFENZIVA

Sanader Brammertzu pokazao zube

05.06.2009 u 21:12

Bionic
Reading

Diplomati ocjenjuju da se Sanaderova lobistička ofenziva isplatila. Nakon relativno pozitivnog izvješća glavnog haškog tužitelja Brammertza Vijeću sigurnosti, premijer je zaključio da njegova ocjena nije dovoljna te da je važnije izvješće sudaca haškog suda

Ovim je potezom Sanader 'pokazao zube' Brammertzu te ga stavio tamo gdje mu je mjesto. Tužiteljstvo je ipak samo jedan segment haškog suda. Pitanje je kako bi Sanaderove izjave prošle da su izrečene prije nekoliko godina Brammertzovoj prethodnici Carli del Ponte. Pred njom je većina hrvatskih političkih dužnosnika bila manja od makovog zrna.
 
Sanader je promijenio taktiku s obzirom na novu, povoljniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici nakon primanja u NATO. 'Odradili smo dobar posao u New Yorku i ja i cijelo hrvatsko izaslanstvo, s ministrom Šimonovićem i mojim savjetnicima', rekao je Sanader u New Yorku, netom prije povratka u Hrvatsku. 'Hrvatsku se pita za mišljenje jer smo članica Vijeća sigurnosti UN, jer smo postali članica NATO-a i jer ćemo uskoro postati članica EU', istakao je hrvatski premijer.

'Da bismo imali ocjenu za koju očekujemo i mislimo da treba biti objektivna, mi smo od raspravnog vijeća zatražili ocjenu suradnje Hrvatske sa ICTY-jem', rekao je Sanader pred Vijećem sigurnosti. On je na sjednici VS-a poručio da će Hrvatska pričekati i ocjenu sudskog vijeća Haaga o suradnji, ali će do tog očitovanja nastaviti, kao i dosad, potpuno surađivati s uredom tužitelja.

Serge Brammertz

Neki diplomati na East Riveru tvrde da je takva Sanaderova odluka izravni izraz nezadovoljstva Brammertzovim ponašanjem zbog potrage za topničkim dnevnicima koje Hrvatska ne može dostaviti jer ih nema. RH je na diplomatski način, ali jasno pokazala da ne može više tolerirati jednostrani pristup glavnog haškog tužitelja. Promatrači s East Rivera uvjereni su da je RH trebala i prije primijeniti ovakav, aktivan pristup, barem prije šest mjeseci, kada je Brammertz bio 'opalio' po RH, piše Večernji list.

Hrvatska je na ovaj način zapravo vratila 'igru' tamo kamo i pripada – na odluku sudaca u predmetu 'Gotovina i ostali', sudskom vijeću kojim predsjeda Alphons Orie. Prije 10 mjeseci Orie je RH naložio istragu o navodno nestalim topničkim dnevnicima, no nije prihvatio zahtjev Brammertza da Hrvatskoj propiše obvezujući nalog (sub poenu). Otad Orie nije donosio novu odluku, što bi moglo značiti da zasad poštuje napore RH glede dokumenata.

Sanader je tijekom šestodnevnog boravka u New Yorku predstavljao Hrvatsku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj izvješćima o radu Haškog suda i tužiteljstva, sastao se glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom, povjerenikom EU-a za proširenje Olijem Rehnom, američkom veleposlanicom pri UN-u Susan Rice, veleposlanikom SAD-a za ratne zločine Clintom Willamsonom, kao i s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te Turske. Posjet je završio susretom s guvernerom države New York Davidom Patersonom.